Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες – σε Α1 από Αa2 – προχώρησε η Moody’s.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες υποβαθμίσεις από τη Standard & Poor’s και τη Fitch Ratings τις προηγούμενες ημέρες.

Η Moody’s προειδοποιεί ότι οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών διεθνώς αλλά και των δύσκολων συνθηκών χρηματοδότησης για τον τραπεζικό τομέα και τον αντίκτυπο που αυτό έχει για την ευρύτερη οικονομία.

Εκτιμά ακόμη ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας το 2012 θα αυξηθεί κατά 1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,8%.

Σημειώνει δε ότι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων για την Ισπανία.

Η Moody’s εκτιμά ότι η Ισπανία είναι ευάλωτη στις πιέσεις των αγορών, καθώς από τα τέλη του Ιουλίου δεν έχει προκύψει κάποια αξιόπιστη λύση στην τρέχουσα κρίση χρέους, ενώ όπως διαφαίνεται θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην πολιτική συνοχή της Ευρωζώνης και στις προοπτικές ανάπτυξης.

«Οι μεγάλες ανάγκες δανεισμού και οι μεγάλες εξωτερικές υποχρεώσεις των ισπανικών τραπεζών και επιχειρήσεων την καθιστούν ευάλωτη σε νέες πιέσεις», σημειώνεται στην έκθεση του οίκου αξιολογησης.

Τέλος, ο οίκος Moody’s υπογράμμισε ότι με τη συγκεκριμένη υποβάθμιση ολοκλήρωσε την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 29 Ιουλίου για την Ισπανία.