«Ξεχάστε το περυσινό 6-0 γιατί τα ντέρμπι κρύβουν εκπλήξεις», προειδοποίησε ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε ποδοσφαιριστές και οπαδούς του Ολυμπιακού. Ο ισπανός προπονητής έχει δημιουργήσει τη δική του παράδοση στα παιχνίδια με την ΑΕΚ μετρώντας 4 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα σε 6 παιχνίδια και 12-4 γκολ, ωστόσο βλέποντας την αισιοδοξία που επικρατεί στο «στρατόπεδο» της ομάδας του, έστειλε το μήνυμα ότι μόνο με τα ονόματα ντέρμπι δεν κερδίζονται.
«Συνήθως σε αυτά τα παιχνίδια δεν υπάρχουν φαβορί» υποστήριξε ο κ. Βαλβέρδε. Και πέρυσι οι ειδικοί προέβλεπαν εύκολη νίκη των ερυθρολεύκων επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο το παιχνίδι κυμάνθηκε και από τις δύο πλευρές σε μέτρια επίπεδα. Ο Ντουντού αστόχησε από τα 11 βήματα και η ΑΕΚ αξιοποίησε λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες που δημιούργησε, πετυχαίνοντας με τον Μπλάνκο το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση.
«Στα ντέρμπι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και παίζεται λίγο ποδόσφαιρο» τόνισε ο κ. Βαλβέρδε. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα ρυθμού. Το στατικό ποδόσφαιρο και τα πολλά φάουλ δεν ταιριάζουν στη φιλοσοφία του ισπανού κόουτς. Ωστόσο το πόσο θα τρέξει μία ομάδα εξαρτάται και από τον αντίπαλο, αλλά και από το κλίμα που θα επικρατήσει γενικότερα στο γήπεδο. Πέρυσι στο ΟΑΚΑ διεξήχθη ένα μέτριο παιχνίδι με πολλά νεύρα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.
«Η φετινή είναι μία διαφορετική περίοδος» υπογράμμισε ο κ. Βαλβέρδε. Η δήλωση αυτή έχει διπλή μετάφραση. Ο ισπανός κόουτς από τη μια προφανώς θέλει να πει ότι ο Ολυμπιακός δεν θα αγωνισθεί το ίδιο άσχημα όπως πέρυσι, και από την άλλη ότι είναι αδύνατο να επαναλάβει τον περυσινό περίπατο στο «Γ. Καραϊσκάκης όπου επικράτησαν με 6-0. Επιπλέον ο Ολυμπιακός θα έχει τουλάχιστον έξι νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα του σε σχέση με την ομάδα που αγωνίστηκε πέρυσι στο ΟΑΚΑ. Παρελθόν από το σύλλογο αποτελούν οι Πάρντο, Ντουντού, Ρόμενταλ, Ουρτάδο, Ριέρα, ενώ εκτός αποστολής αναμένεται να είναι ο 19χρονος Ποτουρίδης ο οποίος πέρυσι ήταν παρτενέρ του Αβραάμ Παπαδόπουλου στο κέντρο της άμυνας.
Η ενδεκάδα την οποία ετοιμάζει ο κ. Βαλβέρδε για το ντέρμπι με την ΑΕΚ πάνω – κάτω είναι η ίδια με την οποία ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στο Λονδίνο εναντίον της Αρσεναλ και στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον ΠΑΟΚ. Οι δύο από τις τρεις αλλαγές που αναμένεται να κάνει είναι υποχρεωτικές. Τραυματίες είναι οι Βασίλης Τοροσίδης και Λιούμπομιρ Φέισα, ενώ ενδέχεται να μείνει στον πάγκο ο Ολοφ Μέλμπεργκ ο οποίος επέστρεψε την Πέμπτη από τις υποχρεώσεις που είχε με την εθνική Σουηδίας.
Ο Ζαν Μακούν αναμένεται να είναι ο παρτενέρ του Πάμπλο Ορμπάιθ στη μεσαία γραμμή και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος παρτενέρ του Ιβάν Μαρκάνο στο κέντρο της άμυνας. Προβάδισμα για τη θέση του Τοροσίδη στο δεξιό άκρο της άμυνας έχει ο Φρανσουά Μοντέστο καθώς ο Γιάννης Μανιάτης δεν είναι απολύτως έτοιμος, ενώ ο Αριέλ Ιμπαγάσα θα είναι ο τροφοδότης των Κέβιν Μιραλάς, Ραφίκ Τζιμπούρ και Νταβίντ Φουστέρ που θα αποτελέσουν την επιθετική τριπλέτα. Αριστερά στην άμυνα θα παίξει ο Χοσέ Χολέμπας.
Αν ο Ολυμπιακός βρει ρυθμό στο παιχνίδι και είναι αποτελεσματικός στην πίεση που θα ασκήσει στην περιοχή της ΑΕΚ, θα έχει προβάδισμα για τη νίκη. Σε διαφορετική περίπτωση ο νικητής της αναμέτρησης πιθανότατα θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Ενα φάουλ, ένα κόρνερ ή κάποιοι παιδαριώδες λάθος ίσως αποδειχθεί αρκετό για να δώσει τη νίκη στην μία ή την άλλη ομάδα. Και ο κ. Βαλβέρδε γνωρίζει ότι ο Φράνκο Κοστάντσο που θα καθίσει κάτω από τα δοκάρια, δεν αποτελεί εγγύηση στις στημένες φάσεις