Βουλή : «Διπλός ο στόχος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης Γράμμου»

Διευκρινίσεις σχετικά με τον σκοπό της δημιουργίας και της λειτουργίας του «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης» Γράμμου δίνει η Βουλή , μέσω του διαδικτυακού ιστότοπού της, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι «η συγκεκριμένη έκταση θα μετατραπεί σε εξοχικές επαύλεις».

Διευκρινίσεις σχετικά με τον σκοπό της δημιουργίας και της λειτουργίας του «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης» Γράμμου δίνει η Βουλή , μέσω του διαδικτυακού ιστότοπού της, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι «η συγκεκριμένη έκταση θα μετατραπεί σε εξοχικές επαύλεις».

Οπως αναφέρεται στο site της Βουλής (www.hellenicparliament.gr), «η αλήθεια είναι ότι στη θέση Λιβάδια – Κοτύλης, στο Γράμμο, είχαν παραχωρηθεί, πριν από χρόνια, από τους κατοίκους της περιοχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων για τη δημιουργία του «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης». Η περιοχή αυτή αφενός είναι γνωστή για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και αφετέρου έχει ταυτιστεί με ορισμένες από τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, όπως του έπους του ’40, της εθνικής αντίστασης, αλλά και του εμφυλίου πολέμου.

Οι Δήμοι της περιοχής ανέγειραν, από το 1999 και μετά, τις κτηριακές εγκαταστάσεις στην περιοχή αυτή του Γράμμου, που περιελάμβαναν αίθουσα εκδηλώσεων, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσα βιβλιοθήκης και χώρο φιλοξενίας με 12 δωμάτια.
Πριν από περίπου 2 χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι τότε Δήμοι Νεστορίου, Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, παραχώρησαν τη χρήση των εγκαταστάσεων στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, προκειμένου αυτό να αποπερατώσει, οργανώσει και λειτουργήσει το «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης»».

Το «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης», επισημαίνει η ιστοσελίδα της Βουλής, ουδεμία σχέση έχει με «ανάκτορα, εξοχικές επαύλεις, βουνίσια θέρετρα».

Οι δράσεις του «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης» Γράμμου, περιλαμβάνουν:

– Την οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, συναντήσεων από ή σε συνεργασία με εκπαιδευτικά, ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας και της αλλοδαπής, για θέματα ειδικότερου ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς και για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι η περιοχή του Γράμμου διαθέτει μεγάλο πλούτο χλωρίδας και πανίδας.
– Τη λειτουργία βιβλιοθήκης με 4.500 τόμους ιστορικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου για την υποστήριξη μελετών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
– Έκθεση ιστορίας της περιοχής με φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό για την ενημέρωση των επισκεπτών.
– Έκθεση για το φυσικό περιβάλλον του Γράμμου με φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό, προκειμένου να πληροφορείται, αλλά και να ευαισθητοποιείται ο επισκέπτης σχετικά με τον περιβαλλοντικό πλούτο του Γράμμου και τα είδη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Σημειώνεται ότι το 2007 ο Γράμμος υπέστη τεράστια οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν 30.000 στρέμματα του δρυμού.
Αυτή η διπλή λειτουργία του «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης» έχει ως στόχο όχι μόνο να αποτυπώσει το ιστορικό παρελθόν και να βοηθήσει στην κατανόησή του, αλλά παράλληλα να αναδείξει τον περιβαλλοντικό πλούτο του Γράμμου και την ευαισθησία που δικαιούται η ορεινή αυτή περιοχή.
Αυτόν ακριβώς τον τόπο, που στο παρελθόν σημαδεύτηκε από το διχασμό και την εγκατάλειψη, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία θέλει να τον μετατρέψει σε σύμβολο συμφιλίωσης και εθνικής ενότητας.
Εντελώς ανυπόστατος είναι άλλωστε και ο ισχυρισμός ότι έχουν διατεθεί 16 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές δαπάνες για την ολοκλήρωση, οργάνωση και λειτουργία του «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης» θα κυμανθούν περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Η λειτουργία του «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης», καταλήγει το κείμενο στην ιστοσελίδα της Βουλής, δεν είναι το μόνο έργο πολιτιστικού – ιστορικού χαρακτήρα, που επιχειρεί να αναδείξει η Βουλή των Ελλήνων. Εντελώς ενδεικτικά, αναφέρουμε τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής του κτηρίου της Ιονίου Βουλής στην Κέρκυρα, μετά από αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και την πλήρη ανακαίνιση του κτηρίου της Μπενακείου Βιβλιοθήκης.
Για όλα τα ανωτέρω σχετικά με το «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης» έχει γίνει εκτενής δημόσια ενημέρωση τόσο από τον Πρόεδρο της Βουλής, όσο και από ρεπορτάζ στον Τύπο κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Γι αυτό το ερώτημα παραμένει: ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτό το ψευδέστατο και παραπλανητικό δημοσίευμα;
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk