Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ανήλθε τον Αύγουστο σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η διαφορά της αξίας μεταξύ των προϊόντων που η Κίνα αγόρασε από αμερικανικές εταιρείες και των προϊόντων που διέθεσε στην αμερικανική αγορά ήταν 29 δισ. δολάρια τον Αύγουστο.

Το υποτιμημένο γουάν δίνει στα κινεζικά προϊόντα πλεονέκτημα στην αμερικανική αγορά και παράλληλα αυξάνει το κόστος των αμερικανικών προϊόντων για τους κινέζους καταναλωτές.

Στην έκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι το συνολικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο παρέμεινε αμετάβλητο, στα 45,6 δισ. δολάρια, κατά την διάρκεια του ίδιου μήνα.

Προ ημερών η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για την επιβολή δασμών σε ορισμένα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα, εκτός και αν η Κίνα σταματήσει να διατηρεί τεχνητά χαμηλή την ισοτιμία του νομίσματός της.

Το νομοσχέδιο για την επιβολή δασμών θα πρέπει τώρα να ξεπεράσει τις αρνητικές αντιδράσεις που αναμένεται να έχει στη Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, προκειμένου να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Ομπάμα και να αποκτήσει την ισχύ νόμου.