Η αντίθεση στις έκτακτες φορολογικές εισφορές και στο ειδικό τέλος για τα ακίνητα φέρνει πιο κοντά πολιτικές οργανώσεις και σχήματα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που επιχειρούν να συντονιστούν με δράσεις πολιτικής ανυπακοής.

Χωρίς να αποτελεί προαναγγελία ευρύτερης συσπείρωσης, αίσθηση προκάλεσε ένα κείμενο το οποίο συνυπογράφουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής στο οποίο δραστηριοποιείται ο κ. Αλ. Αλαβάνος, τρία σχήματα που μετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αριστερή Ανασύνθεση – ΑΡ.ΑΝ., Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση – ΑΡ.Α.Σ., Κομμουνιστική Ανανέωση), το Ξεκίνημα και το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.Πα.Μ.), που έχει επικεφαλής τον κ. Δ. Καζάκη.

Πρόκειται για μια κοινή δηλωση που προέκυψε ύστερα από συναντήσεις αυτών των πολιτικών δυνάμεων «για το ζήτημα των χαρατσιών που επιβάλλονται στον λαό».

Καλούν τον λαό να μην πληρώσει «τους τοκογλύφους δανειστές της χώρας μας» και δηλώνουν ότι τα στελέχη τους θα συμμετέχουν δραστήρια με το παράδειγμά τους στο «Δεν πληρώνω τα χαράτσια».

Επισημαίνουν ότι στόχος τους είναι να στηρίξουν «ένα μεγάλο κίνημα λαϊκής ανυπακοής απέναντι στην κυβέρνηση, στην Τρόικα (ΕΕ -ΔΝΤ- ΕΚΤ) και σε όλο το πλαίσιο μνημονίων, πακέτων μέτρων και χαρατσιών που επιβάλλουν, με την άμεση ή έμμεση συναίνεση και συνενοχή των »πρόθυμων» πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ κλπ)».

Επίσης τονίζουν ότι επιδίωξή τους είναι «ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός για να ανατραπούν όλοι αυτοί. Να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν».

Ξεκαθαρίζουν ότι χωρίς να αναιρείται η αυτοτελής παρέμβαση κάθε δύναμης, καλούν τα μέλη τους και τους φίλους να δημιουργήσουν επιτροπές που να μην επιτρέψουν να κοπεί σε κανένα λαϊκό σπίτι το ηλεκτρικό και να προστατεύσουν έμπρακτα το κίνημα της ανυπακοής «από τα τιμωρητικά και εκδικητικά μέτρα του κράτους».

Επίσης απευθύνουν έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και στις Εφορίες να συμπεριφερθούν «όχι με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης και των τροϊκανών επιτρόπων, αλλά με βάση τις ανάγκες του λαού», ενώ απευθύνονται και στα συνδικάτα, καλώντας τα να συμβάλουν αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση και να συνδεθούν με τον λαό.