Εκκληση προς την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να αναλάβει αποφασιστική δράση προκειμένου να διαλύσει, μια για πάντα, τις αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, απηύθυνε την Πέμπτη το πρωί ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μιλώντας στη συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «Φίλοι της Ευρώπης» στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε τις επισημάνσεις που είχε κάνει την Τετάρτη για την ανάγκη να διαπιστωθεί το συντομότερο αν απαιτείται ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και αν ναι, να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις χωρίς χρονοτριβή στη στήριξη των τραπεζών τους.

Επανέλαβε επίσης την έκκληση για τη συντομότερη δυνατή υιοθέτηση των σχεδίων για αναβάθμιση του Ταμείου διάσωσης των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

«Αν πρόκειται να πετύχουμε την ανανέωση της Ευρώπης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι χρειάζεται να πράξουμε για να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πώς θα αυξήσουμε το αίσθημα πειθαρχίας και εφαρμογής των μέτρων και των πρωτοβουλιών που συναποφασίζουμε», είπε ο Μπαρόζο.

Και ο πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν απεφάνθη ενώπιον του φιλοευρωπαϊκού ακροατηρίου του: «Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη συγκυρία στην ιστορία της ενοποίησής μας».