Μετά τη Βενετία, το Τορόντο και το Σαν Σεμπαστιάν, στο χορό των κινηματογραφικών φεστιβάλ μπαίνει και το Λονδίνο.

Το ρομαντικό δράμα «360» με πρωταγωνιστές τους Ρέιτσελ Γουάις και Τζουντ Λο άνοιξε εχθές το βράδυ -Τετάρτη 12 Οκτωβρίου- το BFI Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βρετανικής πρωτεύουσας.

Η ταινία του Φερνάντο Μεϊρέγιες (Fernando Meirelles) απεικονίζει μια σειρά αλληλένδετων σχέσεων σε όλο τον κόσμο με ενιαία αφήγηση. Η ιστορία αρχίζει στη Βιέννη πριν μεταβεί στο Παρίσι, το Λονδίνο, την Μπρατισλάβα, το Ρίο, το Ντένβερ και το Φοίνιξ.

Το καστ της ταινίας συμπληρώνουν οι Άντονι Χόπκινς και Μπεν Φόστερ, ενώ το σενάριοτου έργου του Άρθουρ Σνίρτσλερ (Arthur Schnitzler) υπογράφει ο υποψήφιος για Όσκαρ, Πίτερ Μόργκαν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το «360» σηματοδοτεί την επιστροφή του Μεϊρέγιες στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, που το 2005 με την ταινία «Ο Επίμονος Κηπουρός» είχε ανοίξει το φεστιβάλ.

«Την τελευταία δεκαετία έχω βρεθεί στο Φεστιβάλ του Λονδίνου έξι φορές, πότε σαν καλεσμένος, και πότε σαν απλός θεατής», είχε αναφέρει ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκε ότι το«360», επιλέχθηκε για να ανοίξει το φετινό φεστιβάλ, προσθέτοντας ότι είναι μεγάλη του τιμή.

Όπως, λοιπόν, ήταν αναμενόμενοΦερνάντο Μεϊρέγιες έδωσε το παρών στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας, μαζί φυσικά με τον σεναριογράφο Πίτερ Μόργκαν και τον πρωταγωνιστή Τζουντ Λο.

Στο κόκκινο χαλί του γκαλά έναρξης του55ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Λονδίνου περπάτησαν επίσης, η λαμπερή και ανανεωμένη Αμερικανίδα ηθοποιός Γκίλιαν Άντερσον, οι Βρετανοί ηθοποιοί Έντι Μάρσαν, Μπόνι Ράιτ και Τζέιμι Κάμπελ, καθώς και οι συνάδερφοί τους Τζοχάνες Κρισκ, Γκαμπριέλα Μαρσίκοβα, Βλαντιμίρ Βντοβίτσενκοβ, Ντινάρα Ντρακάροβα και Λουτσία Σιποσοβα.

Το BFI Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου -όπου και θα κλείσει με το«Τhe Deep Blue Sea» του Τέρενς Ντέιβις- και το πρόγραμμα περιλαμβάνει 204 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ανάμεσα τους 13 παγκόσμιες πρεμιέρες, 18 διεθνείς πρεμιέρες και 22 ευρωπαϊκές πρεμιέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.