Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: επιλέγουν τον πιστό σύντροφο με τον οποίον θα κάνουν μακροχρόνια σχέση. Ωστόσο, όπως όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ετσι το χάπι μπορεί να προσφέρει έναν σύντροφο ζωής, την ίδια στιγμή όμως φαίνεται ότι στερεί σεξουαλική ευχαρίστηση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι γυναίκες λαμβάνουν αντισυλληπτικά έλκονται από διαφορετικούς άνδρες σε σύγκριση με το όταν δεν λαμβάνουν τα χάπια. Μια εξήγηση σε αυτό αφορά το γεγονός ότι η κατάσταση της γυναίκας όταν λαμβάνει αντισυλληπτικό προσομοιάζει με εκείνη της εγκυμοσύνης (δεν υπάρχουν δηλαδή τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου, όπως οι γόνιμες ημέρες). Ετσι η γυναίκα αναζητά περισσότερη ασφάλεια και πίστη από τον σύντροφό της.

Ερευνα εκτός εργαστηρίου

Τώρα για πρώτη φορά όλα αυτά τα στοιχεία εξετάστηκαν εκτός του εργαστηρίου. Ο Κρεγκ Ρόμπερτς από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Βρετανία και οι συνεργάτες του ρώτησαν 1.000 γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά πότε γνώρισαν τον σύντροφό τους. Την ίδια ακριβώς ερώτηση έθεσαν και σε 1.500 γυναίκες που δεν λάμβαναν αντισυλληπτικό. Ολες οι εθελόντριες είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί με τον σύντροφό τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης αλλά και γενικότερης ικανοποίησης των γυναικών μέσα στη σχέση τους. Είδαν επίσης πόσον καιρό διήρκεσε η σχέση.

Μεγαλύτερες σχέσεις

Οπως προέκυψε από τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» οι γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά δήλωσαν πολύ λιγότερη σεξουαλική ικανοποίηση, ανέφεραν όμως ότι είχαν πολύ μεγαλύτερη γενική ικανοποίηση από τη σχέση τους – όπως η οικονομική υποστήριξη και η πίστη του συντρόφου. Οι γυναίκες αυτές είχαν επίσης πιο αυξημένες πιθανότητες να κρατήσουν τη σχέση τους για μεγάλο διάστημα.

Σύμφωνα με τον δρα Ρόμπερτς κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών τους οι γυναίκες αναζητούν χαρακτηριστικά όπως τα αρρενωπά πρόσωπα που μαρτυρούν καλά γονίδια αλλά και… απιστία. Οι γυναίκες όμως που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δεν περνούν από αυτές τις ορμονικές φάσεις και έτσι πιθανότατα δείχνουν μεγαλύτερη τάση προς χαρακτηριστικά που οδηγούν σε μακροχρόνιες σχέσεις.