Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν η διεθνής κοινή γνώμη, οι κυβερνήσεις και οι αγορές τις εξελίξεις στη Σλοβακία, ενώ κάποιοι «καλοθελητές» περιμένουν να διαπιστώσουν ακόμη και τη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τυφλωμένοι προφανώς από απολύτως αυτοκτονικά αισθήματα που χαριτολογώντας θα μπορούσε να τα συνοψίσει κάποιος παραφράζοντας τη ρήση του βιβλικού Σαμψών: «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των… άλλων φίλων».


Διότι ακόμη και οι πλέον ακραιφνείς ατλαντιστές υποψιάζονται ότι τα θραύσματα από ένα ενδεχόμενο «σκάσιμο» της ευρωζώνης θα προκαλούσαν βαθιά, ίσως και μοιραία τραύματα στο ενιαίο, καθότι παγκοσμιοποιημένο, οικονομικό σύστημα.
Είναι χαρακτηριστική η ανάλυση της «Wall Street Journal» στο σημερινό της πρώτο θέμα, που είναι βεβαίως, όπως και των περισσοτέρων εφημερίδων στον κόσμο, η «σλοβακική διάσταση» που πήρε από την Τρίτη η ευρωπαϊκή κρίση: «Το αδιέξοδο στη Σλοβακία αποκαλύπτει τις αδύναμες και εύθραυστες πολιτικές που προτείνονται για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», διαπιστώνει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία δεν εμφορείται, ως γνωστόν, από θερμά φιλοευρωπαϊκά αισθήματα.
Προσθέτει ωστόσο η WSJ ότι «πολλοί επενδυτές και αξιωματούχοι στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούν ότι δίχως αποφασιστική δράση η κρίση θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο απειλώντας με διάλυση τον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης και τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων και υπονομεύοντας εν τέλει την παγκόσμια οικονομία».
Είναι αλήθεια ότι όσο ωριμάζουν οι σκέψεις από τη χθεσινή εξέλιξη, η οποία δεν ήταν αναπάντεχη στο μέτρο που θεωρείτο σίγουρο ότι το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σλοβακίας θα εκμεταλλευόταν την αδυναμία συγκρότησης φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιβέτα Ραντίκοβα για την ψήφιση του διευρυμένου EFSF, καθίσταται φανερό ότι η κρίση που προέκυψε θα ξεπεραστεί γρήγορα και πάντως εντός των χρονικών ορίων που εκ των πραγμάτων έχουν τεθεί, δηλαδή έως την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.
Οι πιέσεις των Βρυξελλών και κυρίως του Βερολίνου στην Μπρατισλάβα να «τελειώνει» το συντομότερο δυνατό με την εκκρεμότητα αυτή κλιμακώνονται ασφυκτικά από την Τετάρτη το πρωί και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το EFSF θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή της Σλοβακίας, χωρίς να προκηρυχθούν δηλαδή νέες εκλογές. Ηδη η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα το πρωί «βεβαία ότι το EFSF θα έχει τη στήριξη και των 17 κρατών-μελών έως τις 23 Οκτωβρίου».
Για τη στήριξη και από τη Σλοβακία διαβεβαίωσαν εμμέσως πλην σαφώς τόσο η εκπεσούσα πρωθυπουργός Ραντίκοβα όσο και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και μελλοντικός, πιθανότατα, πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, που προτάσσοντας την Τρίτη τα κομματικά του συμφέροντα των ευρωπαϊκών (οι βουλευτές του ψήφισαν λευκό), στην καλύτερη περίπτωση θάμπωσε (και στη χειρότερη τορπίλλισε) την προσωπική εικόνα και το πολιτικό του κύρος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Είναι σαφές ότι υπάρχει πολιτική βούληση στη Σλοβακία για την έγκριση του διευρυμένου ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης… Η χώρα δεν μπορεί να κρατά για πολύ σε ομηρία ολόκληρη την Ευρώπη», εκτίμησε μιλώντας στο Bloomberg ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μετροπόλιταν της Πράγαας Πετρ Γιουστ.

«Είναι γνωστή η ύπαρξη της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, είναι γνωστό πόσο δυσκίνητη είναι η Ευρώπη, αλλά η σοβούσα κρίση δεν παρέχει την πολυτέλεια άλλων χρονοβόρων διαδικασιών»
, δήλωσε από το Λονδίνο στο ίδιο πρακτορείο ο Τζόναθαν Σουντάρια, χρηματιστής της London Capital Group. Διότι «οι ανησυχίες των επενδυτών κλιμακώνονται», πρόσθεσε ο Σουντάρια.
Το σημερινό πτωτικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών δεν οφείλεται πάντως τόσο στις ανησυχίες που περιέγραψε ο βρετανός χρηματιστής όσο από τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε στις ΗΠΑ η γιγαντιαία βιομηχανία αλουμινία Alcoa – εξέλιξη που επιβεβαιώνει τους φόβους για απότομο φρενάρισμα της παγκόσμιας οικονομίας. Ετσι, οι γενικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη υποχωρούσαν έπειτα από το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών κατά 0,80%, 0,85% και 0,95% αντιστοίχως.
Το ευρώ, το οποίο θα έπρεπε πρώτο να πληγεί από τη σλοβακική εμπλοκή, ανέκαμψε στα 1,3669 δολάρια έπειτα από την αρχική βουτιά στα 1,3583 που έκανε μετά από το σοκ της πτώσης της κυβέρνησης στην Μπρατισλάβα.

Σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρόκειται, άλλωστε, να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και η προσδοκία των ανακοινώσεων αυτών ενισχύει το ευρωπαϊκό νόμισμα, όπως εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές.