Η Ευρωζώνη οφείλει να πολλαπλασιάσει επί πέντε τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να αντιμετωπίσει την κρίση, δήλωσε σήμερα από την Σεούλ ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στις δευτερογενείς επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και επί χρόνια διατελέσας υπουργός Οικονομικών της χώρας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της «δύναμης παρέμβασης» της Ευρωζώνης.

«Οι πόροι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέρχονται σε μόνο 400 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν, όπως και εγώ, ότι οι αναγκαίοι πόροι για την αντιμετώπιση των πιέσεων είναι της τάξεως των 2 τρισ. ευρώ» δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν κατά τη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στη Σεούλ.

Ο ίδιος είπε ότι η ηγεσία της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να απευθυνθεί στην Κίνα και στις πλούσιες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για να δανειστεί κεφάλαια και να ενισχυθεί το EFSF, καθώς η διάσωση της Ευρώπης είναι προς το συμφέρον όλων.

«Εάν η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη σταματήσει κατά τη διάρκεια των πέντε επομένων ετών, ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει» προειδοποίησε ο Μπράουν.