Τα σχέδιά του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σκωτία αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός της, μιλώντας αποκλειστικά στον «Guardian».

Ο Αλεξ Σάλμοντ, το κόμμα του οποίου (SNP) ελέγχει απόλυτα το τοπικό Κοινοβούλιο (Χόλιρουντ), δήλωσε ότι οι Σκωτσέζοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ ανεξαρτησίας ή πλήρους φορολογικής αυτονομίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Σάλμοντ υποστήριξε ότι η φορολογική αυτονομία στο πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια επιλογή που κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των πολιτών.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν και οι 16χρονοι και 17χρονοι Σκώτοι.

Τον Μάιο, το κόμμα του Σάλμοντ πέτυχε ιστορική νίκη στις τοπικές εκλογές εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, γεγονός που του επιτρέπει να διοργανώσει το σχετικό δημοψήφισμα.

Επί συνόλου 129 εδρών, το SNP κέρδισε 69 έδρες, οι Εργατικοί 37, οι Συντηρητικοί 15, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 5 και τα υπόλοιπα κόμματα 3 έδρες.

O Σάλμοντ βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου των Συντηρητικών τον κατηγόρησε ότι κρύβεται από τους πολίτες επειδή γνωρίζει ότι η πλειονότητα δεν επιθυμεί την ανεξαρτησία.

Τη σκυτάλη πήρε αργότερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο οποίος από το βήμα συνεδρίου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών προκάλεσε τον πρωθυπουργό της Σκωτίας να έχει το θάρρος να θέσει ξεκάθαρα ερωτήματα στους πολίτες του: «ένα καθαρό ναι ή όχι για την ανεξαρτησία».

Ο Σάλμοντ δεν τους χαρίστηκε: «Με την τρίτη και τέταρτη θέση που πέτυχαν, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν».

Πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι το 2015, όταν δηλαδή γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.