Με «ήπια συναίνεση», κατά την έκφραση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κυρίας Βάσως Παπανδρέου, μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε η επίσπευση – πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου – της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που φέρνει τα πάνω κάτω στο Δημόσιο και όχι μόνον με την εργασιακή εφεδρεία, το νέο ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, αλλά και τη μείωση του αφορολογήτου κλπ. Ετσι η επεξεργασία του κρίσιμου νομοσχεδίου, η υπερψήφιση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, για την εκταμίευση της 6ης δόσης, θα ολοκληρωθεί (σε πρώτη ανάγνωση) στην επιτροπή την προσεχή Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου και ακολούθως θα εισαχθεί σε δεύτερη ανάγνωση την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου σε μια συνεδρίαση αν και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στις δυο αναγνώσεις μια εβδομάδα ώστε να υπάρχει χρόνος για να μελετώνται οι προτάσεις και παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί προς συζήτηση την Τρίτη 18 Οκτωβρίου και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Η επίσπευση των διαδικασιών προκάλεσε την αντίδραση της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης που έθεσε πρώτος το θέμα, μίλησε για «κουρέλιασμα του Κανονισμού της Βουλής», προειδοποιώντας την κυρία Παπανδρέου: «Μην μας λογαριάσετε στην ήπια συναίνεση, λογαριάστε μας στην απόλυτη διαφωνία». Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι συναινεί στην παραβίαση του Κανονισμού. Αλλά και ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, εξέφρασε την διαφωνία του λέγοντας ότι «επιβεβαιώνεται πως ο κανονισμός λειτουργίας της Βουλής χρησιμοποιείται κατά το δοκούν», ενώ εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Π. Μαρκάκης ζήτησε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής παραδέχθηκε ότι πράγματι παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν και την πίεση χρόνου που υπάρχει.

Παρά τη συναινετική στάση της ΝΔ στο διαδικαστικό – πλην ουσιαστικό – θέμα, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, κ. Εμ. Κεφαλογιάννης, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για το αν υπάρξουν επιπλοκές στο μέλλον από αυτή την παραβίαση του Κανονισμού».

Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι το επίμαχο νομοθέτημα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής. «Η ψήφισή του θα θωρακίσει τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης. «Το χρονοδιάγραμμα υπαγορεύεται από μείζονος σημασίας λόγους», είπε επικαλούμενος το δημόσιο συμφέρον, ενώ τόνισε ότι μπορεί να γίνει μια άνετη συζήτηση με σύντμηση της δεύτερης ανάγνωσης, η οποία, όπως υπενθύμισε, «δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα». Ο υπουργός Οικονομικών επαίνεσε την ΝΔ «για τη σοβαρότητα που επέδειξε», ενώ καταλόγισε στην Αριστερά «διάθεση πολύ μεγάλης υπερβολής».