Βενιζέλος: Αύξηση αντικειμενικών – πιθανή μείωση συντελεστών φόρου

Σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και ταυτοχρόνως πιθανή αλλαγή των συντελεστών του φόρου, προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη τελική επιβάρυνση, προανήγγειλε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και ταυτοχρόνως πιθανή αλλαγή των συντελεστών του φόρου, προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη τελική επιβάρυνση, προανήγγειλε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «στόχος είναι να φέρουμε κοντά τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες, χωρίς να αυξήσουμε την επιβάρυνση. Ισως να μειώσουμε τους συντελεστές».

Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σήμερα των εμπορικών κατά τουλάχιστον 30% και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν έως το τέλος του έτους, με το νέο φορολογικό σύστημα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε, παράλληλα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου την ψήφιση από τη Βουλή του νέου πολυνομοσχεδίου (νέο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, περικοπή φοροαπαλλαγών, εργασιακά, κ.λπ.) και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος Οκτωβρίου.

Είπε ότι η τρόικα, που κατά πάσα πιθανότητα θα αναχωρήσει την Τρίτη από την Αθήνα, θα χρειαστεί περίπου 10 ημέρες για να συντάξει την έκθεσή της και ότι η έγκριση της δόσης από την ευρωζώνη μπορεί να γίνει σε Eurogroup – ίσως και τηλεφωνικώς – πριν από την 23η Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής.

Κατά τον ίδιο θεωρείται βέβαιο το πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, καθώς «ο προϋπολογισμός του 2012 έχει ελεγχθεί πανταχόθεν από την τρόικα».

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε ανοικτά υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας (εις βάρος των κλαδικών), όπως έχει ζητήσει η τρόικα, επικαλούμενος ουσιαστικά την ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας.

Ισχυρίστηκε ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα ή ότι δεν αποδίδουν επαρκώς όσα έχουν ληφθεί οφείλεται στο ότι αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα σε σχέση με τον στόχο του ελλείμματος.

Επανέλαβε δε την άποψή του ότι «είναι προτιμότερο να πάμε πίσω στο 2004 παρά να πάμε στο 1960 (από άποψης εισοδήματος). Δεν πρέπει να ζήσουμε το κακό σενάριο κρίσης της χώρας».

Ως προς τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, δήλωσε ότι «απέχουμε από τον Ιούλιο μόνον ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτό που θα γίνει (νέο πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα), θα είναι κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο».

Ο υπουργός τάχθηκε εκ νέου κατά της συγκυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας, πάντως, ότι έχει άριστες προσωπικές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά.

Ισχυρίστηκε ότι με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», το ΠαΣοΚ μιλούσε προεκλογικά για «άδικη κατανομή του πλούτου», ενώ επισήμανε ότι οι προσωπικές σχέσεις του με τον πρωθυπουργό «είναι άψογες».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk