Εκπληξη προκάλεσε στην Αγκυρα η απόφαση του ρεπουπλικανικού τουρκικού κόμματος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να καταψηφίσει στην ψευδοβουλή τη λεγόμενη
συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκης Ενωσης, Εγκεμέν Μπαγίς,
κάλεσε το κόμμα του Ταλάτ να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Στο μεταξύ, η Τουρκία διαμηνύει ότι θα μετακινήσει το βάρος των ερευνών της για
εντοπισμό υδρογονανθράκων από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο.

Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, Αννα Ανδρέου, μετέδωσε ότι ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα δεν είχε
πρόθεση να διεξάγει έρευνες στη Μεσόγειο, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν
προχωρούσε σε έρευνες.

Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να
φύγουν από τη Μεσόγειο.

Δηλώσεις επί του θέματος έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε
συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους.

Επανέλαβε την
αστήρικτη τουρκική θέση ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει,
δήθεν μονομερώς, σε έρευνες παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Τις τουρκικές απειλές καταγγέλλει η Λευκωσία με επιστολή της προς τον ΟΗΕ

Η Κύπρος κατήγγειλε στα Ηνωμένα Εθνη τις απειλές που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται για φυσικό αέριο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) και επίσης κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά σε λύση του Κυπριακού.

Η καταγγελία περιέχεται σε επιστολή την οποία διαβίβασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς Οργανισμού και η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Στην επιστολή η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει λύπη διότι ο τούρκος πρωθυπουργός εκτόξευσε απειλές, ακόμη και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, σημειώνοντας ότι «η άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα και η απαξίωσή της προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δημιουργούν ένταση και απειλούν την πρόκληση κρίσης», ενώ τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η άσκηση του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του διεθνούς δικαίου να αποτελεί αιτία πρόκλησης έντασης.

Στο έγγραφο αναφέρεται, επίσης, ότι αν όντως ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να παράσχει υποστήριξη για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό – όπως ισχυρίσθηκε στην ομιλία του –, τότε θα πρέπει να ενθαρρύνει τον Ντερβίς Ερογλου να σταματήσει να υπαναχωρεί από τις συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και να εργαστεί επάνω στη συμφωνημένη βάση για την εξεύρεση λύσης.

«Επιπλέον, θα πρέπει και ο ίδιος να σταματήσει να στηρίζει και να συντηρεί το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα, με την υπογραφή λεγόμενων συμφωνιών, περιλαμβανομένης της πρόσφατης για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα κατεχόμενα και την Τουρκία», τονίζεται στο κυπριακό έγγραφο.

Πέραν του εγγράφου αυτού, από τις 16 Σεπτεμβρίου έχουν επιδοθεί τουλάχιστον δύο επιστολές του κύπριου αντιπροσώπου στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, αναφορικά με τις τουρκικές απειλές και τις παραβιάσεις της Τουρκίας.

Τον Νοέμβριο το συμβούλιο συνεργασίας με την Ελλάδα, δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου

Τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού «D».

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η σημερινή εικόνα της Τουρκίας δείχνει ότι έχει τερματιστεί η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, είπε ότι τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα γίνουν ανάλογες συνεδριάσεις με τη Βουλγαρία, το Ιράκ και την Ουκρανία.

Ως προς το θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο ο Νταβούτογλου είπε: «Ελπίζω ότι κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό τον Οκτώβριο θα υπάρξει εξέλιξη και θα ενωθούν όλες αυτές οι έρευνες. Σε αντίθετη περίπτωση εμείς δεν θα δεχθούμε τη μονομερή αυτή ενέργεια» και σημείωσε ότι οι τουρκικές έρευνες «θα ενισχυθούν και με άλλα ερευνητικά πλοία».

Στο μεταξύ, ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης Ντογάν Γιασάρ χαρακτηρίζει το «Πίρι Ρέις», «σύμβολο που υπερασπίζεται τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας».

Σε δηλώσεις του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» και αναφερόμενος στις έρευνες που πραγματοποίησε το «Πίρι Ρέις» κατά τη δεκαετία του 1980 στο Αιγαίο, ο κ. Γιασάρ ισχυρίζεται ότι «την περίοδο εκείνη εργαστήκαμε εναντίον της θέσης της Ελλάδας περί δώδεκα μιλίων χωρικών υδάτων και πραγματοποιήσαμε έρευνες σε περιοχές που είχαν οριστεί με βάση τις θέσεις της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να πάρουμε δείγματα και να κάνουμε να δεχθούν τα έξι μίλια».

Σύμφωνα με τον Γιασάρ «εάν είχαμε αποδεχτεί τη θέση της Ελλάδας, δεν θα μπορούσαμε να ανοιχτούμε στη θάλασσα πέρα από τις ακτές».

«Το »Πίρι Ρέις» τώρα ασκεί καθήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο κ. Γιασάρ, υποστηρίζοντας ότι το πλοίο «διεξάγει αγώνα για λογαριασμό της Τουρκίας ειδικά στο θέμα των συμφερόντων της στις ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «»Πίρι Ρέις» είναι ένα από τα σημαντικότερα πλοία, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου κι αυτό επειδή όλα τα πλοία μπορούν να λειτουργούν επιχειρησιακά 140-150 μέρες, αλλά το »Πίρι Ρέις» μπορεί και λειτουργεί 240 μέρες».