Ο Νοτιοαφρικανός αγγλικανός κληρικός Ντέσμοντ Τούτου παρουσίασε την αυτοβιογραφία του Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στο Κέιπ Τάουν.

Ο μαθητής του Μαχάτμα Γκάντι, φανατικός πολέμιος του απαρτχάιντ και κήρυκας της «πολιτικής ανυπακοής» και της ειρηνικής επανάστασης των λαών γιόρτασε την παραμονή των 80 του χρόνων με την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του «Tutu: The Authorised Portrait».

Η εκδήλωση έγινε στον Καθεδρικό Ναό St George και το παρών έδωσε ο καλός του φίλος και τραγουδιστής των U2, Μπόνο, ο οποίος τραγούδησε προς τιμήν του Ντέσμοντ Τούτου.

Να σημειώσουμε ότι προσκεκλημένος στον εορτασμό των γενεθλίων του Ντέσμοντ Τούτου-κλείνει σήμερα Παρασκευή 8 Οκτωβρίου τα 80 του χρόνια- ήταν και ο Δαλάι Λάμα, αλλά εξαιτίας προβλημάτων της βίζας του δεν κατάφερε να ταξιδέψει μέχρι το Κέιπ Τάουν.

Το γραφείο του Δαλάι Λάμα είχε ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη 4 Οκτωβρίου ότι το ταξίδι του πνευματικού τους ηγέτη στη Νότια Αφρική ακυρώθηκε, διότι η χώρα δεν εξέδωσε εγκαίρως τη βίζα του, αν και ο ίδιος είχε καταθέσει τα χαρτιά του εδώ και εβδομάδες.

Η Νότια Αφρική είχε δεχθεί πιέσεις από την Κίνα, με την οποία έχει στενές εμπορικές σχέσεις, να μην θεωρήσει την άδεια εισόδου του Δαλάι Λάμα, καθώς το Πεκίνο τον θεωρεί επικίνδυνο αυτονομιστή.