Λίγα λεπτά μετά την αθωωτική απόφαση για την Παναχαϊκή, ως προς την υπόθεση περί πλαστογραφίας, η Ένωση Football League-Football League 2 αποφάσισε τον υποβιβασμό της πατρινής ομάδας στη Γ’ Εθνική για δωροδοκία στο ματς με τη Χερσόνησο. Επίσης, επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης για οποιασδήποτε δραστηριότητα με το ποδόσφαιρο στον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Αλέξη Κούγια για πέντε χρόνια, ενώ με υποβιβασμό τιμωρήθηκε και ο Διαγόρας. Η ποινή που επιβλήθηκε στον κ. Κούγια είναι πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα και στις υπόλοιπες υποθέσεις για τα «στημένα» καθώς ο γνωστός ποινικολόγος αποτελεί βασικό μάρτυρα κατηγορίας…

Αναλυτικά η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Football League
«Δικάζει παρόντων των εγκαλουμένων
Δέχεται ομόφωνα ότι οι εγκαλούμενοι τέλεσαν την αποδιδόμενη σε αυτούς πειθαρχική παράβαση και επιβάλλει σε καθένα από αυτούς

Α) στην πρώτη εγκαλούμενη (Παναχαϊκή) 1) η χρηματική ποινή των 300.000 ευρώ και κατά τα ? αυτής η χρηματική ποινή των 225.000 ευρώ, 2) η ποινή του υποβιβασμού στην αμέσως κατώτερη κατηγορία από αυτήν που αγωνίστηκε κατά την διανυομένη αγωνιστική περίοδο,

Β) στον δεύτερο εγκαλούμενο (Αλέξης Κούγιας) ο οποίος με τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις του και τοποθετήσεις του, αλλά κυρίως με τις καταθέσεις του ενώπιον των Εισαγγελικών, Ανακριτικών Αθλητικών Αρχών και Οργάνων συνέβαλε ουσιωδώς στην αποκάλυψη και πάταξη της επικρατούσας στο ποδόσφαιρο διαφθοράς : 1) η χρηματική ποινή των είκοσι τεσσάρων χιλιάδων (24.000) ευρώ και κατά τα ? αυτής η χρηματική ποινή των δέκα έξι χιλιάδων (16.000) ευρώ. 2) η ποινή της απαγορεύσεως εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητος που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο για πέντε (5) χρόνια 3) η ποινή της απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) χρόνια .

Γ) στον τρίτο εγκαλούμενο( Π.Σταθάκης)ο οποίος συνέβαλε στην αποκάλυψη της συγκεκριμένης πειθαρχικής παραβάσεως 1) η χρηματική ποινή των είκοσι μίας χιλιάδων (21.000) ευρώ και κατά τα ? αυτής η χρηματική ποινή των δέκα τεσσάρων χιλιάδων (14.000) ευρώ 2) η ποινή της απαγορεύσεως εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητος που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο για επτά (7) χρόνια 3) η ποινή της απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) χρόνια .

Δ) στον τέταρτο εγκαλούμενο (Μ.Κουβάρας) 1) η χρηματική ποινή των είκοσι μίας χιλιάδων (21.000) ευρώ και κατά τα ? αυτής η χρηματική ποινή των δέκα τεσσάρων χιλιάδων (14.000) ευρώ 2) η ποινή της απαγορεύσεως εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητος που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο για επτά (7) χρόνια 3) η ποινή της απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) χρόνια.

Απόσπασμα

Αριθμ. απόφ. 305/6-10-2011

ΠΡΟΣ 1.ΠΑΕ ΔΙΑΓΟΡΑΣ
2.Δ. ΛΕΡΟΓΙΑΝΝΗ(Πρόεδρο)
3.Κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ(Μεγ/χο)
4.Γ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟ(Ποδ/στή)
5.Γ. ΣΕΓΓΟ(Διαιτητή)
6. Π.ΡΟΥΤΖΙΕΡΗ(Προπ/τη)

Δικάζει παρόντων των εγκαλουμένων.
Δέχεται ομόφωνα ότι οι εγκαλούμενοι ΠΑΕ ΔΙΑΓΟΡΑΣ, Δ. ΛΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, Κ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ, Γ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΣΕΓΓΟ και Π. ΡΟΥΤΖΙΕΡΗΣ τέλεσαν τις αποδιδόμενες σε αυτούς πειθαρχικές παραβάσεις.
Επιβάλλει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

Α) στην ΠΑΕ ΔΙΑΓΟΡΑΣ i) χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ και κατά τα ? αυτής είκοσι τέσσερις διακόσια είκοσι πέντε (225.000) χιλιάδες ευρώ και ii)ποινή υποβιβασμού στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.

Β) στον Δ. ΛΕΡΟΓΙΑΝΝΗ i) χρηματική ποινή τριάντα δύο χιλιάδων ευρώ (32.000) και κατά τα ? αυτής χρηματική ποινή είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ ii) ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για επτά (7) χρόνια και iii) ποινή απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για τρία(3) χρόνια.

Γ) στο Κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ i) χρηματική ποινή τριάντα δύο χιλιάδων ευρώ (32.000) και κατά τα ? αυτής χρηματική ποινή είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ ii) ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για επτά (7) χρόνια και iii) ποινή απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για τρία(3) χρόνια.

Δ) στον Γ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟ i) χρηματική ποινή είκοσι τέσσερις χιλιάδες ευρώ (24.000) και κατά τα ? αυτής χρηματική ποινή δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ ii) ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για τρία (3) χρόνια και iii) ποινή απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για τρία(3) χρόνια.

Ε) στον Γ. ΣΕΓΓΟ i) χρηματική ποινή είκοσι τέσσερις χιλιάδες ευρώ (24.000) και κατά τα ? αυτής χρηματική ποινή δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ ii) ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για τρία (3) χρόνια και iii) ποινή απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για τρία (3) χρόνια.

ΣΤ) στον Π.ΡΟΥΤΖΙΕΡΗ i) χρηματική ποινή είκοσι τέσσερις χιλιάδες ευρώ (24.000) και κατά τα ? αυτής χρηματική ποινή δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ ii) ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για τρία (3) χρόνια και iii) ποινή απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για τρία (3) χρόνια(πειθαρχική δίωξη του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα της ΕΠΟ)».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης

Κούγιας: Αν παραμείνει η ποινή θα είμαι σαν τον Μπέο και τον Τσακογιάννη
Για κωμική απόφαση και καλοσχεδιασμένο σχέδιο έκανε λόγο ο κ. Αλέξης Κούγιας, αναφερόμενος στον υποβιβασμό της Παναχαϊκής στη Δ΄ Εθνική για δωροδοκία παραγόντων του Ολυμπιακού Χερσονήσου προκειμένου να νικήσει η ομάδα του στο περυσινό μεταξύ τους παιχνίδι.

«Είναι κωμική αυτή η απόφαση. Είναι ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο. Έχει αποδειχθεί πως την συγκεκριμένη συνομιλία, ο άνθρωπος αυτός την έχει στήσει μόνος του και έχει αποδειχθεί από πραγματογνώμονα. Έχει αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι έλεγε τρεις διαφορετικές αλήθειες. Δεν είχε νόημα να κάνουμε κάτι στο συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς η Παναχαϊκή το ήθελε για να πάρει το πρωτάθλημα και αντιμετώπιζε την τελευταία ομάδα του πρωταθλήματος. Η ομάδα αυτή είχε υποβιβαστεί από τα Χριστούγεννα, έπαιζε με μικρά παιδιά και ήταν γνωστό πως χρησιμοποιούσε ποδοσφαιριστές που δεν έπρεπε και όποιος έκανε ένσταση θα το κέρδιζε. Ενώ όλα αυτά τα αναδείξαμε στο δικαστήριο ήρθε αυτή η απόφαση. Η δική μου γνώμη είναι ότι πίσω από όλο αυτό, είναι ο Θανάσης Κανελλόπουλος και ο αδερφός του, πρώην δικαστής του Αρείου Πάγου, Τάσος Κανελλόπουλος» δήλωσε ο κ. Κούγιας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra FM».

Ο γνωστός ποινικολόγος τόνισε επίσης ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορεί να σταθεί σε δεύτερο βαθμό και παραδέχτηκε ότι αν δεν αθωωθεί η Παναχαϊκή, υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του ίδιου ως μάρτυρα κατηγορίας σε όλες τις υποθέσεις με τα στημένα παιχνίδια. «Εάν παραμείνει αυτή η απόφαση τότε θα τεθεί θέμα αξιοπιστίας του μάρτυρα Κούγια σε όλη αυτή την ιστορία. Εάν παραμείνει η ποινή δεν θα είμαι μάρτυρας, αλλά κατηγορούμενος. Δεν θα διαφέρω σε τίποτα από τους Μπέο και Τσακογιάννη. Θα κυνηγήσουμε την αθώωση μας με όλα τα νόμιμα μέσα. Υπάρχει μόνο η καταγγελία ενός συγκεκριμένου ατόμου και κανένα άλλο στοιχείο…» υπογράμμισε.

Νέα επιθετική δήλωση Κούγια
Λίγο αργότερα, ο κ. Κούγιας με νέες δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της Παναχαϊκής κήρυξε τον «πόλεμο» στα μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας που ομόφωνα υποβίβασαν την Παναχαϊκή και επέβαλαν στον ίδιο πενταετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο:
«Μετά την έκδοση της αποφάσεως με την οποία υποβιβάσατε την ΠΑΕ Παναχαϊκή λόγω την εντιμότητας και της αξιοπιστίας του πρώην γενικού αρχηγού της Ηλιούπολης Πέτρου Σταθάκη έχω να κάνω της εξής δήλωση- δέσμευση για εσάς:
Επίορκοι και ανέντιμοι άνθρωποι που τολμήσατε και θίξατε μετά από 36 χρόνια δικηγορίας την τιμή και την υπόληψη μου και την τιμή και την υπόληψη της ΠΑΕ Παναχαϊκή και των 500.000 Αχαιών θα κάνω τα πάντα για να τιμωρηθείτε παραδειγματικά. Θα στραφώ εναντίον σας τόσο σε ποινικό όσο και σε αστικό επίπεδο. Εάν δεν μπορείτε να με αποζημιώσετε για την προσβολή της προσωπικότητας μου, εάν μπορώ θα σας πάρω και το σπίτι.
Η ανεντιμότητα σας και η αγωνία σας ήταν τέτοια που μετατρέψατε τον εύκολο εντός έδρας αγώνα της ΠΑΕ Παναχαϊκή με την ΠΑΕ Πλατανιάς σε δύσκολο εκτός έδρας ματς λόγω της ελλείψεως επιχειρημάτων.
Ντροπή σας παλιάνθρωποι. Θα τα πούμε στα δικαστήρια. Υπάρχουν εκτός από εσάς και άλλου είδους δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι. Και ένα μήνυμα προς τον Θανάση και τον Τάσο Κανελλόπουλο: Τώρα αρχίζουμε».

Απαλλάχθηκαν Ιωνικός, Πανθρακικός, Δόξα Δράμας, Αετός Σκύδρας, Δόξα Κρανούλας
Εν τω μεταξύ, η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ– FOOTBALL LEAGUE 2 ΟΠΑΠ πήρε επίσης τις παρακάτω αποφάσεις:


«Απήλλαξε την
ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2005και τον Α. ΚΟΥΓΙΑ (πρόεδρος) από τις αποδιδόμενες σε αυτούς πειθαρχικές παραβάσεις (σ.σ. για την υπόθεση της πλαστής φορολογικής ενημερότητας).Επέβαλεστον Α. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟτις πειθαρχικές ποινές: α. απαγόρευση εκτέλεσης οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για χρονική περίοδο τριών(3) ετών και β. του χρηματικού προστίμου των τριάντα δύο χιλιάδων (32.000) ευρώ (πλαστογραφία δημοσίου εγγράφου).

Απήλλαξε τηνΠΑΕ ΙΩΝΙΚΟΣ, την ΠΑΕ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣκαι τους Κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ(Πρόεδρος), Χ. ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ(Μεγαλομέτοχος και Ιδιοκτήτης), Θ. ΣΑΒΒΑΚΗ(Μεγαλομέτοχος και Ιδιοκτήτης), Δ. ΤΖΕΛΕΠΗ(Πρόεδρος) από τις αποδιδόμενες σε αυτούς πειθαρχικές παραβάσεις (πειθαρχική δίωξη του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα της ΕΠΟ).

Απήλλαξε την
ΠΑΕ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣκαι τον Α. ΣΑΜΙΟ(Πρόεδρος και Μεγαλομέτοχος) από τις αποδιδόμενες σε αυτούς πειθαρχικές παραβάσεις (πειθαρχική δίωξη του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα της ΕΠΟ).

Απήλλαξε το
ΤΑΠ ΑΕΤΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ, το ΤΑΠ ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ και τους Ι. ΝΑΥΡΙΝΙΑΔΗ(Πρόεδρος), Γ. ΤΥΡΙΑΚΙΔΗ(Προπονητής), Μ. ΚΑΣΣΗ(Πρόεδρος) από τις αποδιδόμενες σε αυτούς πειθαρχικές παραβάσεις (πειθαρχική δίωξη του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα της ΕΠΟ).

Απήλλαξε τους Α. ΘΑΝΟ
(Ποδοσφαιριστής ΠΑΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ) και Κ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ(Ποδοσφαιριστής ΠΑΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ) από τις αποδιδόμενες σε αυτούς πειθαρχικές παραβάσεις (πειθαρχική δίωξη του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα της ΕΠΟ).

Μετατίθεται η σέντρα στη Β’ Εθνική

Λόγω της σωρείας δικαστικών εκκρεμοτήτων για τα «στημένα», η Ενωση Β’, Γ’ Εθνικής ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου σέντρα στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής μετατίθεται για τις 23 Οκτωβρίου. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν την έναρξη να γίνει άλλη μία εβδομάδα αργότερα (30/10).