Το μέγεθος μιας περιοχής του εγκεφάλου θα μπορούσε, σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, να εξηγήσει γιατί άλλοι άνθρωποι θυμούνται με ακρίβεια τα πραγματικά γεγονότα και δεν τα συγχέουν με τη φαντασία τους και άλλοι όχι.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 53 εθελοντές και εντόπισαν διαφορές ως προς την ικανότητά τους να ξεχωρίζουν τις πραγματικές από τις φανταστικές αναμνήσεις.

Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και του μεγέθους μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται ΡCS (paracingulate sulcus). Πρόκειται για μία από τις περιοχές του εγκεφάλου που αναπτύσσονται τελευταίες στο έμβρυο πριν τη γέννησή του.

Το μέγεθος μετράει

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εθελοντές των οποίων η συγκεκριμένη περιοχή είχε μεγαλύτερο μέγεθος, ξεχώριζαν ευκολότερα τις πραγματικές αναμνήσεις από τις φανταστικές συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

«Οι διαφορές που παρατηρήσαμε στη μνήμη μεταξύ των εθελοντών ήταν αρκετά εντυπωσιακές. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον αν σκεφτούμε ότι η συγκεκριμένη ικανότητα ενδεχομένως να βασίζεται σε μια απλή παραλλαγή στο μέγεθος μιας περιοχής του εγκεφάλου» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τζον Σίμονς.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neuroscience», τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση ψυχικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια. «Η δυσκολία να αναγνωριστούν οι αληθινές από τις φανταστικές πληροφορίες μπορεί ίσως να δώσει την εξήγηση για τις παραισθήσεις που εμφανίζουν τα άτομα με σχιζοφρένεια» γράφουν οι ερευνητές και προσθέτουν ότι έχουν κάποια πρώτα στοιχεία που μαρτυρούν ότι η περιοχή PCS εμφανίζει συρρίκνωση στους πάσχοντες από σχιζοφρένεια.

Το επόμενο βήμα για την ομάδα από το Κέιμπριτζ είναι να διερευνήσει εάν τα άτομα με σχιζοφρένεια τα οποία εμφανίζουν επίσης συρρίκνωση της περιοχής PCS αντιμετωπίζουν πράγματι αυξημένες πιθανότητες παραισθήσεων. Η έρευνα αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.