Βιολογικά πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 είναι οι άνδρες, υποστηρίζουν σκωτσέζοι επιστήμονες οι οποίοι μάλιστα εντόπισαν και την αιτία.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με τη συσσώρευση πολύ λιγότερων παραπανίσιων κιλών σε σχέση με τις γυναίκες, οι άνδρες εισάγονται στην «επικίνδυνη ζώνη» για την εμφάνιση της νόσου.

«Κλειδί» η κατανομή του λίπους

Συγκεκριμένα είδαν ότι η κατανομή του σωματικού λίπους ευθύνεται γι’ αυτό.Οι άνδρες συνήθως τείνουν να αποθηκεύουν ένα «μαξιλαράκι» λίπους στο ήπαρ και γύρω από τη μέση. Αντίθετα, οι γυναίκες τείνουν, κατά τους ειδικούς, να αποθηκεύουν το λίπος με μεγαλύτερη «ασφάλεια» και ομοιομορφία γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς. Κάτι τέτοιο, εξηγούν, σημαίνει ότι οι γυναίκες χρειάζεται να συσσωρεύσουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες λίπους προτού ακούσουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Μετρώντας τις πιθανότητες μέσω του ΔΜΣ

Στη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 52.000 άνδρες και 43.000 γυναίκες από τη Σκωτία που έπασχαν από διαβήτη, λαμβάνοντας υπόψη τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – BMI) του καθενός.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι γυναίκες αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 όταν ο ΔΜΣ έφτανε το 33,69 σε σχέση με τους άνδρες που χρειάζονταν μόλις 31,83.

«Με άλλα λόγια, οι άνδρες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου συγκριτικά με τις γυναίκες» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ναβίντ Σατάρ.