• Αναζήτηση

Στη Βουλή η συμφωνία της ΕΡΤ για τα δικαιώματα του Champions League

Το θέμα της συμφωνίας της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Champions League, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Η. Μοσιαλο.

Το κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν οι κκ Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Θανάσης Λεβέντης, έχει ως εξής:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη μείωση των δαπανών της δημόσιας τηλεόρασης και μάλιστα μέσω της εφεδρείας – απόλυσης περίπου 1000 εργαζομένων, η διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά σε συμφωνία με την TEAM

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, η ΕΡΤ χρειάστηκε να προσφέρει 18-24 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του Champions League, τα οποία και θα προκαταβάλει στην ΤΕΑΜ, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα χορήγησης εγγυητικής επιστολής.

Η κρατική τηλεόραση πρόκειται να δείξει 17 αγώνες το χρόνο, χωρίς να έχει την αποκλειστικότητα του τελικού του Champions League, αφού παράλληλα θα τον δείχνει και η Nova. Για να μπορέσει η ΕΡΤ να έχει οικονομικό όφελος, πρέπει να βρει για κάθε αγώνα που θα μεταδίδει διαφημιστικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ, την ώρα που η διαφημιστική αγορά τονίζει ότι η διαφημιστική απόδοση του Champions League τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πτώση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει και πάλι τα δικαιώματα με λιγότερα χρήματα, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα υπόλοιπα κανάλια δεν πρόσφεραν στην ΤΕΑΜ περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ το έτος (η συμφωνία της ΕΡΤ είναι 6-8 εκατ. ευρώ το έτος). Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη πρακτική είχε εφαρμόσει και η ΕΡΤ με τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, με προκλητικές συμφωνίες με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

* Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του Τύπου για το χρηματικό αντίτιμο της συμφωνίας της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ;

* Το ποσό αυτό θεωρείται αναλογικό, όταν οι αντίστοιχες προσφορές των ιδιωτικών καναλιών ήταν πολύ μικρότερες;

* Θα υπάρχει οικονομικό όφελος για την ΕΡΤ από τη συγκεκριμένη συμφωνία;»

Αντιδράσεις και από τη Νέα Δημοκρατία

Εν τω μεταξύ ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ευβοίας, κ. Σίμος Κεδίκογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απόφαση της ΕΡΤ να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τα δικαιώματα του Champion League.

«Σε μια χώρα που δοκιμάζεται βάναυσα από την ασφυκτική οικονομική πολιτική του μνημονίου, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει συνεχώς νέα οικονομικά μέτρα, που αφανίζουν στο σύνολό τους τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση η απόφαση της ΕΡΤ, όχι μόνο να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τα δικαιώματα του Champion League , αλλά και να σκορπίσει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό τουλάχιστον είκοσι (20) εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη του δοκιμαζόμενου Έλληνα πολίτη. Ακόμα πιο εξοργιστικές είναι οι πληροφορίες, που μεταδόθηκαν, ότι η προσφορά του δεύτερου μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού ήταν μόλις έξι (6) εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δεκατέσσερα (14) ολόκληρα εκατομμύρια λιγότερα από όσα έδωσαν οι χουβαρντάδες διοικούντες την ΕΡΤ, για μόλις 17 αγώνες τη χρονιά, για τα επόμενα τρία χρόνια. Η διοίκηση της ΕΡΤ, κάτω από τις σημερινές δυσβάστακτες οικονομικές συνθήκες, δεν έχει το δικαίωμα να κατασπαταλήσει με αυτόν τον προκλητικό τρόπο τα χρήματα του Ελληνικού λαού, τη στιγμή μάλιστα που κλείνει κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους με την πρόφαση της οικονομικής εξυγίανσης».


Ανακοίνωση της ΕΡΤ

Από την πλευρά της η δημόσια τηλεόραση εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα στην οποία αναφέρει :

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη συνέχιση της μετάδοσης από τη Δημόσια Τηλεόραση της κορυφαίας διοργάνωσης ποδοσφαίρου, CHAMPIONS LEAGUE, και κατά την τριετία 2012 – 2015, το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ Α.Ε. επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η ΕΡΤ Α.Ε. έχει την υποχρέωση να προσφέρει στους Έλληνες τηλεθεατές, που πληρώνουν γι’ αυτήν, το καλύτερο δυνατό τηλεοπτικό προϊόν. Το CHAMPIONS LEAGUE είναι αναμφίβολα το κορυφαίο διασυλλογικό ποδοσφαιρικό γεγονός του κόσμου.

Με τη φετινή συμφωνία, η Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. πέτυχε σημαντική μείωση του τιμήματος (άνω του 20%), σε σχέση με το προηγούμενο συμβόλαιο ΕΡΤ Α.Ε. – TEAM (2009-2012).

Η επιλογή αυτή αξιολογήθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο ως η πλέον ενδεδειγμένη, καθώς από την τρέχουσα τηλεοπτική περίοδο η Δημόσια Τηλεόραση δεν επιβαρύνεται με άλλα μεγάλα ποδοσφαιρικά συμβόλαια (ΟΣΦΠ, Super League).

Η ΕΡΤ έκλεισε με πλεόνασμα τον ισολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και οφείλει να επενδύσει μέρος των εσόδων της σε ποιοτικές εκπομπές και τηλεοπτικά προγράμματα υψηλής τηλεθέασης.

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση σέβεται απολύτως τους κανόνες της τηλεοπτικής αγοράς και λειτουργεί με πλήρη νομιμότητα και διαφάνεια.

Απορούμε με αυτούς που δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις προσφορές που έκαναν τα άλλα κανάλια. Η διαδικασία των κλειστών προσφορών δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν και ποτέ».

Media
Σίβυλλα
Helios Kiosk