Με στόχο η τουριστική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού στη χώρα να ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ (άμεση και έμμεση) και οι θέσεις εργασίας να αγγίξουν το ένα εκατ. σε ορίζοντα δεκαετίας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος παρουσίασε τις βασικές αρχές της στρατηγικής για την ανάπτυξη του τομέα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ενόψει του Συνεδρίου του ΣΕΤΕ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη δεκαετία 2011-2021, σε συνέχεια της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς και της μελέτης του ΣΕΤΕ: «Ελληνικός Τουρισμός 2020 – Πρόταση για το νέο Αναπτυξιακό μοντέλο».
Η στρατηγική βασίζεται σε δύο άξονες, την προσέλκυση επενδύσεων σε νέες και βελτιωμένες υποδομές τουρισμού και την ανάπτυξη των αγορών, την αύξηση των αφίξεων και των εσόδων από τον τουρισμό. Για την προσέλκυση επενδύσεων, μεταξύ άλλων τονίζεται η δημιουργία σταθερού επενδυτικού και φορολογικού πλαισίου για τις τουριστικές επιχειρήσεις, η απλοποίηση της γραφειοκρατίας (fast track), η ανάπτυξη κανονιστικού πλαισίου για τις ειδικές μορφές τουρισμού, αλλά και η προώθηση επενδύσεων ειδικά σε υποδομές που ενισχύουν τον τουρισμό κρουαζιέρας και τον θαλάσσιο τουρισμό.
Παράλληλα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των αγορών, προβλέπεται η ενίσχυση του ρόλου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) με κύρια αποστολή την προβολή της χώρας, καθώς και η ίδρυση μιας κοινής εταιρείας με τον ΣΕΤΕ «για τη σωστή προβολή της Ελλάδας σαν τουριστικό προορισμό».

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα «είναι να αξιοποιηθεί ο τουρισμός και η δυναμική που έχει αποκτήσει για να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, για να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες».

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση νέων επισκεπτών, ο υπουργός αναφέρθηκε σε «τρία επίπεδα αγορών», τις παραδοσιακές – ευρωπαϊκές, «οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχαν υποστεί πλήγματα λόγω των κακών σχέσεων με κάποιες απ’ τις χώρες».

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι καινούριες αγορές «που έχουμε ήδη ανοίξει, για τις οποίες πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να συνεχίσουμε να τις αναπτύσσουμε όπως είναι η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ».

Επίσης υπογράμμισε «μια εντελώς καινούρια αγορά», της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, επισημαίνοντας ότι «έχουν τεράστιο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, αλλά για την ανάπτυξή τους θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε συμμαχίες με γειτονικά κράτη, προκειμένου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες, όχι μόνο για να έρθουν στην Αθήνα και την Ελλάδα αλλά και για να συνδυάσουν αυτές τις διακοπές με κάτι άλλο».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΤΕ συμφώνησαν στις βασικές αρχές της στρατηγικής και δεσμεύθηκαν να συνδράμουν στην εξειδίκευσή τους, υποβάλλοντας προτάσεις για τις προτεραιότητες, ενώ την Πέμπτη ο υπουργός θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, προκειμένου να ζητήσει τη συνεργασία τους στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού.