Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επιστροφή του από τη Σαουδική Αραβία – όπου νοσηλευόταν έπειτα από επίθεση εναντίον του – ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί εάν επιτραπεί σε αυτούς που έχουν πάρει τα όπλα εναντίον του να κατέβουν στις εκλογές.

Ο Αλί Σάλεχ, σε συνέντευξή του στην «Washington Post» και στο περιοδικό «Time», προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.

«Εάν μεταβιβάσουμε την εξουσία και οι (αντίπαλες δυνάμεις) συμμετέχουν και αυτές, τότε αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ενδώσει σε ένα πραξικόπημα» δήλωσε.

«Εάν μεταβιβάσουμε την εξουσία και λάβουν θέσεις εξουσίας και μπορούν να παίρνουν αποφάσεις, αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο» είπε.

Αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται εδώ και μήνες στην Υεμένη. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Αλί Σάλεχ, ο οποίος έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι θα μεταβιβάσει την εξουσία, μόνο και μόνο για να αλλάξει γνώμη τελευταία στιγμή.

Στρατιώτες που έχουν λιποτακτήσει μάχονται με δυνάμεις του Αλί Σάλεχ, ενώ συγκρούσεις διεξάγονται και μεταξύ των φυλών που είναι υπέρ ή κατά του Σάλεχ.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Αλί Σάλεχ κατηγόρησε για τους θανάτους τους στρατιώτες που έχουν λιποτακτήσει και τους μαχητές των φυλών που στηρίζουν τους διαδηλωτές.

«Δολοφονούν κρυφά διαδηλωτές, προκειμένου να κατηγορούν το καθεστώς» είπε.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) έχει προτείνει συμφωνία που ορίζει τη μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο της χώρας, Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χαντί, με αντάλλαγμα την ασυλία και τη μη δίωξή του.

Ο ίδιος ο Αλί Σάλεχ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τις καθυστερήσεις.

«Πρόκειται για παρεξήγηση» είπε στη συνέντευξή του. «Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες, εάν μάς προσεγγίσει το JMP (ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης».

«Δεν θέλουμε να καθυστερήσουμε. Και δεν θέλουμε να συνεχιστεί η κρίση. Θέλουμε να βγει αυτή η χώρα από την κρίση. Η μεταβίβαση της εξουσίας είναι δεδομένη, αργά ή γρήγορα» κατέληξε.