Το κίνημα των αγανακτισμένων που έχουν καταλάβει μέρος της Wall Street στην καρδιά της Νέας Υόρκης διαμαρτυρόμενοι για τον ρόλο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην οικονομική κρίση οφείλει τη γέννησή του σε έναν καναδέζικο δημοσιογραφικό οργανισμό, το Adbusters Media Foundation. Το ίδρυμα είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για το περιοδικό που εκδίδει που έχει τίτλο Adbusters και το οποίο δεν περιέχει διαφημίσεις.

Εξοργισμένοι από την ολοένα αυξανόμενη άδικη κατανομή του πλούτου και την πλήρη απουσία νομικών επιπτώσεων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street που ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι υπεύθυνοι του περιοδικού έριξαν την ιδέα για μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

«Απλά κοινοποιήσαμε την ιδέα μας στα email των αναγνωστών μας και όπως δείχνουν τα πράγματα πολλοί από αυτούς την βρήκαν μια καλή ιδέα», δηλώνει ο διευθυντής του περιοδικού Μίκα Γουάιτ.

Το περιοδικό συνέστησε ως ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων την 17η Σεπτεμβρίου που συμπίπτει με την ημέρα εορτασμού του αμερικανικού συντάγματος. Όπως συνέβη και στις αραβικές χώρες, αλλά και στα ευρωπαϊκά κινήματα των αγανακτισμένων τα κοινωνικά δίκτυα και ιδιαίτερα το Twitter έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στη διοργάνωση των κινητοποιήσεων.

«Εμείς είχαμε την ιδέα, αλλά οι ακτιβιστές την έκαναν πραγματικότητα» αναφέρει ο Γουάιτ.

Παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν μέχρι σήμερα αγνοήσει και λοιδορήσει τους διαδηλωτές, ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά. Πριν λίγες ημέρες πρόσθεσαν στα αιτήματά τους και την κατάργηση της θανατικής ποινής, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης να προστεθούν στους διαμαρτυρόμενους.

Μάλιστα χθες η ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια μέσα μεταφοράς της αμερικανικής μεγαλούπολης δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον όγκο των διαδηλωτών.