Η αισιοδοξία για υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αγορές παρά την κρίσιμη υπερψήφιση του σχεδίου διάσωσης του ευρώ από τη γερμανική Κάτω Βουλή, την Πέμπτη, και αντικαθίσταται από τις ανανεωμένες ανησυχίες για μια δεύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Παρόμοια αισθήματα των επενδυτών δεν ευνοούν, όπως είναι φυσικό, τις μετοχές, τα εμπορεύματα, το ευρώ και τις εν γένει τοποθετήσεις σε αξίες που επηρεάζονται άμεσα από τους οικονομικούς κύκλους.

Μοιραία τα κεφάλαια επιστρέφουν στα ασφαλή καταφύγια του γεν, του δολαρίου, των ομολόγων και του χρυσού. Οχι και τόσο πρόθυμα, ωστόσο, όσο θα μπορούσε να υποθέσει κανείς από τις διευρυνόμενες απώλειες των μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση άλλωστε στις διεθνείς αγορές ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας την Παρασκευή το πρωί ενώπιον της Ανω Βουλής της Γερμανίας (Bundesrat), στην οποία συζητείται σήμερα η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο Σόιμπλε είπε ότι υπάρχουν πολλές ανησυχίες για το ενδεχόμενο η κρίση χρέους να επιμολύνει περαιτέρω τον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα, γι’ αυτό κάλεσε τα μέλη της Bundesrat να εγκρίνουν «επειγόντως», όπως οι συνάδελφοί τους στην Κάτω Βουλή (Bundestag) τη μεταρρύθμιση του EFSF.

Στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρούσε το πρωί κατά 1,02%, στο Παρίσι ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 0,92%, ενώ στη Φραγκφούρτη ο DAX έχανε 1,67%. Νωρίτερα στο Τόκιο ο ΝΙΚΚΕΙ είχε κλείσει με οριακές απώλειες 0,01%, αλλά στο Χονγκ Κονγκ, o Hang Seng κατέγραψε απώλειες 2,32%.

Την ίδια ώρα το ευρώ υποχωρούσε στα 1,3518 δολάρια (χθες τα μεσάνυχτα βρισκόταν στα 1,3597 δολάρια) ενώ το πρωί της Παρασκευής είχε υποχωρήσει μέχρι τα 1,3488 δολάρια. Το γεν ενισχυόταν κατά 1% έναντι του ευρώ στα 103,45 γεν ανά ευρώ. Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,2% και έναντι του δολαρίου. Το ιαπωνικό και το αμερικανικό νόμισμα είχαν τις καλύτερες επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο του έτους που τελειώνει σήμερα.

Τα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέκαμπταν την Παρασκευή το πρωί έπειτα από πέντε ημέρες απωλειών.

Η απόδοσή τους υποχωρούσε κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,97%. Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ενδεχομένως θα δείξουν πτώση (αυτό πιστεύουν οι αναλυτές) και θα προστεθούν στην ανακοινωθείσα πτώση της κατανάλωσης στη Γερμανία (2,9% τον Αύγουστο συγκριτικά με τον Ιούλιο) ως ένα ακόμη αρνητικό για την ανάπτυξη στοιχείο.

Η γερμανική αγορά ομολόγων επίσης ενισχυόταν την Παρασκευή το πρωί, ενώ η ελληνική υποχωρούσε με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να εκτινάσσεται κατά 23 μονάδες στο 22,91% και την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να κάνει μιαν ακόμη εκτόξευση προς τη στρατόσφαιρα, ενισχυόμενη κατά 132 μονάδες βάσης στο 66,56%…

Στις αγορές πετρελαίου οι πτωτικές πιέσεις εξουδετερώνονταν το πρωί από ισχυρές αντιστάσεις των επενδυτών. Ετσι, στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού (συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου) ενισχυόταν κατά 19 σεντς στα 82,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Brent (επίσης πρόκειται για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου) ενισχυόταν κατά 15 σεντς στα 104,10 δολάρια το βαρέλι.

Το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, τέλος, προσείλκυε επενδυτές που δεν συνωστίζονταν, πάντως, για να «καλυφθούν».

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχυόταν κατά 12,43 δολάρια στα 1.626,82 δολάρια η ουγκιά στην αγορά του Λονδίνου.