Η Ζακλίν Μουντέινα, είναι μια δικηγόρος από το Τσαντ, η οποία υπερασπίζεται εδώ και χρόνια με θάρρος και τόλμη τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο πρώην ηγέτης της χώρας τςη Τσαντ Χισέν Χαμπρέ για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά την οκταετή του παραμονή στην ηγεσία.

Ο Χουάνγκ Μινγκ είναι κινέζος επιχειρηματίας ο οποίος με τις σημαντικές και πρωτοπόρες επενδύσεις του στην ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποκαλείται «Ο Ηλιακός Βασιλιάς της Κίνας».

Από την πλευρά της, η αμερικανίδα Ινα Μέι Γκάσκιν προωθεί απλές μεθόδους ενίσχυσης της ασφάλειας κατά τον τοκετό καθώς και της υγεία των γυναικών και των παιδιών ενώ ένα σύνολο ατόμων, τα μέλη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης GRAIN (Genetic Resources Action International – Διεθνής Δράση για τους Γενετικούς Πόρους) μάχονται για την προστασια των δικαιωμάτων μικρών αγροτών και τοπικών κοινωνιών κυρίως στην
Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Ανθρωποι από διαφορετικές χώρες, άνθρωποι που αγωνίζονται, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, για έναν καλύτερο κόσμο. Ανθρωποι που επομένως δικαίως ξεχώρισαν στα σουηδικά Βραβεία Ορθής Διαβίωσης (Right Livelihood Award) για το 2011 αποσπώντας μία διάκριση που είναι γνωστή και ως «Εναλλακτικό Βραβείο Νομπέλ».

Τη βράβευση ανακοίνωσε το Ιδρυμα Βραβείου Ορθής Διαβίωσης που έχει την έδρα του στη Στοκχόλμη και τα βραβεία θα απονεμηθούν στη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο σουηδικό Κοινοβούλιο. Καμία σχέση με τη μεγαλύτερη επιβράβευση που μπορεί να λάβει προσωπικότητα για το έργο της, το Νομπέλ. Οταν ωστόσο ακόμη και μέσα από ένα μικρότερης εμβέλειας βραβείο προβάλλεται η δουλειά ανθρώπων που μάχονται σιωπηλά, αλλά δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα μέσα από την αγάπη τους για τον κόσμο, σίγουρα τους αξίζει να θεωρούνται «νομπελίστες».