Μια ακόμη μελέτη έρχεται να συνδέσει τις θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης με το άσθμα, και μάλιστα στις πιο σοβαρές μορφές του αφού φαίνονται να εντείνουν τις ασθματικές κρίσεις σε βαθμό ώστε συχνά να οδηγούν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας ανάλυσης, η οποία διενεργήθηκε στη Δανία, οι ορμονοθεραπείες που ακολουθούν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση όχι μόνο πυροδοτούν την εμφάνιση του άσθματος αλλά επιδεινώνουν σημαντικά και τα συμπτώματα όσων ήδη πάσχουν από αυτό αυξάνοντας σημαντικά την ανάγκη νοσηλείας τους.

Οι ειδικοί που διεξήγαγαν τη μελέτη θεωρούν τα ευρήματά τους τόσο ανησυχητικά ώστε συνιστούν στους γιατρούς να διακόπτουν αμέσως τη θεραπεία αν οι ασθενείς που την ακολουθούν παραπονεθούν για αναπνευστικά προβλήματα.

Μεγάλη καταγραφή

Οι επιστήμονες του Παιδιατρικού Κέντρου Ασθματος της Κοπεγχάγης και της Δανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας μελέτησαν το ιστορικό περισσότερων από 23.000 γυναικών εξετάζοντας αν ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία και για πόσο χρονικό διάστημα καθώς και το αν είχαν ποτέ νοσηλευθεί με κρίση άσθματος.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν ορμονοθεραπεία έως και για τρία χρόνια είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν με κρίση άσθματος. Για όσες έπαιρναν τη θεραπεία για περισσότερο από τρία χρόνια ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 34% ενώ για όσες την ακολουθούσαν για περισσότερο από δέκα χρόνια οι πιθανότητες νοσηλείας αυξάνονταν κατά 50%.

Η σύνδεση των θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης με το άσθμα δεν είναι καινούργια _ έχει υποστηριχθεί από αρκετές έρευνες με τελευταία μια μεγάλη μελέτη που είχε διεξαχθεί πέρυσι σε περισσότερες από 59.000 γυναίκες στη Γαλλία και είχε δείξει ότι η λήψη οιστρογόνων αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 54%.

Σοβαρότερες επιπλοκές

Η νέα μελέτη ωστόσο, η οποία ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Αμστερνταμ, είναι η πρώτη η οποία δείχνει ότι οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης εντείνουν τον κίνδυνο σοβαρών κρίσεων άσθματος οι οποίες χρήζουν νοσηλείας.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μια σχέση ανάμεσα στο άσθμα και τις γυναικείες ορμόνες, ιδιαίτερα τις θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης. Τα αποτελέσματά μας επεκτείνουν αυτά τα ευρήματα στη σοβαρή επιδείνωση του άσθματος» δήλωσε ο Δρ Κλάους Μπενελύκε του Παιδιατρικού Κέντρου Ασθματος της Κοπεγχάγης, επικεφαλής της μελέτης.

«Αν κάποια ασθενής εμφανίσει άσθμα ή σοβαρή επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος μετά τη λήψη ορμονοθεραπείας τότε ίσως θα πρέπει να τη διακόψει» πρόσθεσε ο ειδικός.