Στην αντεπίθεση πέρασε η πλευρά Βαρδινογιάννη για την κριτική, τις αιχμές και τις αμφιβολίες που εκφράζει δημοσίως τις τελευταίες εβδομάδες ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος κ. Ανδρέας Βγενόπουλος σχετικά με τις ενέργειες και τους χειρισμούς που έχουν γίνει από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη και το επιτελείο του όσον αφορά το υπό σχεδιασμό γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό.

Ο βασικός συνεργάτης του Τζίγγερ και πρώην εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τον Βοτανικό (υπήρξε επί σειρά ετών και μέλος του ΔΣ) κ. Βαγγέλης Σαμαράς δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας ΓΗΠΕΛ (θυγατρική της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που έχει αναλάβει το έργο στον Βοτανικό), η οποία στην παρούσα φάση βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης των δύο βασικών μετόχων του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ και οι μέτοχοι του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού ήταν πλήρως ενημερωμένοι για το καθεστώς που διέπει το θέμα του γηπέδου και συγκεκριμένα είπε για τον Mr. MIG: «Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν ενήμερος για τα πάντα. Ηξερε για όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Τα λέγαμε συνεχώς μαζί του και τα ξέρει όλα».

Ο στενός συνεργάτης του κ. Βαρδινογιάννη, μεταξύ άλλων, ανέλυσε τα ποσά που δόθηκαν από την ΠΑΕ για το πρότζεκτ, την αποζημίωση που μπορούν να διεκδικήσουν οι Πράσινοι από το Δήμο Αθηναίων, αλλά και η κατασκευαστική εταιρεία «Ακτωρ» (που είχε αναλάβει το έργο) από τη ΓΗΠΕΛ, ενώ τόνισε πως το συνολικό κόστος κατασκευής του γηπέδου φτάνει τα 96 εκατ. ευρώ.

Η ανάλυση των εξόδων

Αναλύοντας τα χρήματα που δόθηκαν από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το γήπεδο, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι εκταμιεύτηκαν 9,595 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στην ΓΗΠΕΛ και από αυτά έχουν επιστραφεί στο ταμείο της ΠΑΕ περίπου 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, δόθηκαν 1,8 εκατ. ευρώ για μελέτες και άδειες, 750.000 ευρώ για να καθαριστούν οι χώροι στον Βοτανικό, 1,974 εκατ. ευρώ για εκσκαφές και περίπου 2 εκατ. ευρώ για τεχνική, εμπορική, νομική και χρηματοοικονομική υποστήριξη. Οπως είπε χαρακτηριστικά «συνολικά δόθηκαν 6,6 εκατ. ευρώ, με την έγκριση όλων των μελών του ΔΣ».

Η εμπλοκή του Δήμου Αθηναίων

Αναφορικά με την εμπλοκή του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΠΑΕ απέκτησε δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης που έχει υπογράψει με την δημοτική αρχή διότι παρήλθε το δωδεκάμηνο που προβλεπόταν από σύμβαση μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες. Βάσει της εν λόγω σύμβασης ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η ΠΑΕ δικαιούται να ζητήσει ως αποζημίωση ένα ποσό που αρχίζει από τα 4 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 22 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι το ύψος της αποζημίωσης θα αποφασιστεί δικαστικά. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να έχει αξιώσεις από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί διότι δεν έχει τηρήσει μέρος των συμφωνηθέντων.

Η αποζημίωση στην κατασκευαστική «Ακτωρ»

Εν αντιθέσει προς τον Δήμο Αθηναίων, η κατασκευαστική εταιρεία «Ακτωρ», όπως παραδέχθηκε ο κ. Σαμαράς, μπορεί να αξιώσει αποζημίωση ύψους 2 εκατ. ευρώ από τη ΓΗΠΕΛ και όχι από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός (υποχρέωση που δηλώνει διατεθειμένος να αναλάβει ο κ. Βαρδινογιάννης), εφόσον οι Πράσινοι επιλέξουν να προχωρήσουν στην κατασκευή γηπέδου σε άλλο χώρο από τον Βοτανικό και (προφανώς) με άλλη κατασκευαστική εταιρεία. «Σε περίπτωση διακοπής του έργου και μεταφοράς των εργασιών σε άλλο μέρος, η ΓΗΠΕΛ πρέπει να δώσει στην τεχνική εταιρεία 2 εκατομμύρια ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σχολίασε πως ακόμη και τώρα είναι εφικτή η κατασκευή γηπέδου στο Βοτανικό, που δεν θα κοστίσει περισσότερα από 96 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αν βρεθεί χρηματοδότης, είναι εφικτό να αρχίσουν τα έργα σε τρεις μήνες από σήμερα και να ολοκληρωθεί η κατασκευή σε 17-18 μήνες. Πάντως υποστήριξε ότι οι μελέτες που έχουν γίνει, ακόμη και αν το γήπεδο δεν χτιστεί στον Βοτανικό, μπορούν «να κουμπώσουν» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά σε άλλη περιοχή, εφόσον υπάρχει η ίδια έκταση.

Η «πράσινη πολιτεία» του ΟΑΚΑ

Τέλος, αναφορικά με το πλάνο του κ. Βγενόπουλου για την αποκαλούμενη «πράσινη πολιτεία» στο ΟΑΚΑ, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι σε μία από τις συναντήσεις με τον Mr. MIG έπεσε στο τραπέζι η πρόταση της μετατροπής του Ολυμπιακού Σταδίου σε έδρα της ομάδας σε συνεργασία με τα Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά εν τέλει δεν προχώρησε. Ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε πως ενώ ήταν προγραμματισμένο να βρεθούν οι δυο τους για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς τον Δήμο, στη συνάντηση έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων. «Αιφνιδιάστηκα καθώς δεν ήμουν ενήμερος» είπε ο κ. Σαμαράς ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο κ. Βγενόπουλος τον ρώτησε αν το πρότζεκτ του Βοτανικού μπορεί να μεταφερθεί στο ΟΑΚΑ. Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε έκταση 60-70 στρεμμάτων» αλλά συμπλήρωσε ότι «η κουβέντα έμεινε εκεί»…


«Δέχεται πόλεμο ο Βγενόπουλος, δεν βοηθά ο Βαρδινογιάννης» λέει ο Ξυλάς

Θέση στη δημόσια διαμάχη Βαρδινογιάννη-Βγενόπουλου στο… γήπεδο του Βοτανικού πήρε και ο μέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννης Ξυλάς, ο οποίος έχει αποσυρθεί από τα διοικητικά και μετοχικά δρώμενα του Τριφυλλιού. Ο κ. Ξυλάς, οποίος υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ και μετείχε για ένα διάστημα στις συνεδριάσεις της ΓΗΠΕΛ, συντάχθηκε με τον κ. Βγενόπουλο για τον οποίο λέει ότι «υφίσταται επικοινωνιακό πόλεμο», ενώ για τον κ. Βαρδινογιάννη ανέφερε ότι «με την στάση του δεν συνεισφέρει ώστε να βρεθεί μια αξιοπρεπής διάδοχη κατάσταση». Τέλος προέτρεψε τον κ. Βγενόπουλο να δημοσιοποιήσει τις επιστολές που αντάλλαξε ο ίδιος με τον κ. Βαρδινογιάννη για την αποκατάσταση της αλήθειας, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε δημοσιεύματα που τον κατηγορούν για τη στάση του στο θέμα του γηπέδου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Ξυλά αναφέρει τα εξής:
«Παρακολουθώ εδώ και λίγες εβδομάδες την προσπάθεια που κάνει ο κ. Α. Βγενόπουλος, μόνος του προς το παρόν, για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού και θλίβομαι διότι αντιλαμβάνομαι τον επικοινωνιακό πόλεμο που υφίσταται. Επειδή θέλω να είμαι όσο μπορώ αντικειμενικός και δίκαιος, θεωρώ ότι ο κ. Βαρδινογιάννης με τη στάση που τηρεί στο θέμα της ΓΗΠΕΛ δεν συνεισφέρει ώστε να βρεθεί μια αξιοπρεπής διάδοχη κατάσταση, κάτι που χρειάζεται η ομάδα μας σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Παρότι έχω αποχωρήσει από τα κοινά του Παναθηναϊκού λόγω της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί και στα εσωτερικά μας αλλά και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα, αισθάνομαι υποχρεωμένος να επιτρέψω στον κ. Βγενόπουλο εφόσον το κρίνει σκόπιμο για το καλό του Παναθηναϊκού μας, να δώσει στη δημοσιότητα επιστολές που αντάλλαξα με τον κ. Βαρδινογιάννη για το θέμα της ΓΗΠΕΛ με την ιδιότητά μου ως μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η πρωτοβουλία αυτή, ίσως δώσει και μία απάντηση στον γνωστό λιβελλογράφο του περιβάλλοντος του κ. Βαρδινογιάννη (παρότι ο ίδιος ο ΙΒΒ τον έχει αποκηρύξει δημοσίως και ιδιωτικώς)μιας και ενέπλεξε το όνομά μου και τη στάση μου σε σχέση με την ΓΗΠΕΛ σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να εκτιμήσει όπως νομίζει τη σημερινή μου πρωτοβουλία, την οποία πήρα γνωρίζοντας ότι κινδυνεύω να τοποθετηθώ κι εγώ στο κέντρο της λάσπης».

Η αλληλογραφία Βαρδινογιάννη-Ξυλά και τα πρακτικά
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του κ. Ξυλά, η πλευρά Βαρδινογιάννη… πρόλαβε και έσπευσε να δημοσιοποιήσει την αλληλογραφία του κ. Ξυλά με τον κ. Βαρδινογιάννη στις 31/3/2010, όπως επίσης και τα πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων της ΓΗΠΕΛ της 9/3/2010 και της 19/04/2010.

Διαβάστε αναλυτικά:
Τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της ΓΗΠΕΛ της 9/3/2010

Την επιστολή Ξυλά στον Βαρδινογιάννη στις 31/3/2010

Την απάντηση Βαρδινογιάννη στον Ξυλά στις 31/3/2010

Τη νέα επιστολή Ξυλά στον Βαρδινογιάννη στις 31/3/2010

Τη νέα απάντηση Βαρδινογιάννη στον Ξυλά στις 31/3/2010

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της ΓΗΠΕΛ της 19/4/2010