Γκρεμίζεται ο κλάδος των κατασκευών στη χώρα μας, λόγω της κρίσης και της δραματικής μείωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και όλα τα στοιχεία, όπως η μείωση μεγέθους των τεχνικών εταιρειών στο πρώτο εξάμηνο του 2011, τα ανησυχητικά υψηλά ποσοστά ανεργίας στον χώρο, δείχνουν ότι η αρνητική πορεία του κλάδου δεν έχει τελειωμό.
Πολλοί απασχολούμενοι στον κλάδο έχουν χάσει την εργασία τους και αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό με έμφαση τον Αραβικό κόλπο, καθώς πολλές εταιρείες έχουν βάλει λουκέτο, άλλες έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99, ενώ πολλές είναι αυτές που παλεύουν να επιβιώσουν. Από τις πιο γνωστές και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν κλείσει είναι οι Θεμελιοδομή, Eργάς, ΑΛΤΕ, Διεκάτ και Μπετανέτ, ενώ στο άρθρο 99 έχουν ενταχθεί οι Αττικάτ, Αφοί Μεσοχωρίτη και η Εδραση, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας.
Μάλιστα μετά από παρέμβαση των εργαζομένων της κατασκευαστικής εταιρείας Εδραση που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση παύσης πληρωμών ανεβλήθη για την 1/2/2012 η εκδίκαση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών της επικύρωσης ή μη της συμφωνίας εταιρείας – πιστωτών που έχει προτείνει ο μεσολαβητής στο πλαίσιο της ένταξης της εισηγμένης στο άρθρο 99.
Οσον αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο, σύμφρωνα με πρόσφατα στοιχεία, πτώση κατά 39,9% σημειώθηκε το β’ τρίμηνο του έτους στο δείκτη παραγωγής στις κατασκευές, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη μείωση εμφανίζει ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων (-44,4%) ενώ το δείκτης Παραγωγής Εργων Πολιτικού Μηχανικού συρρικνώθηκε κατά 37,6% μεταξύ β’ τριμήνου 2011 – 2010.