Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν παρουσίασε σήμερα ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου τον προϋπολογισμό του 2012 ο οποίος προβλέπει (για πρώτη φορά μετά το 1945) μείωση των δημοσίων δαπανών και συνολική εξοικονόμηση (μέσω αύξησης φορολογίας και μείωσης δαπανών) 45,5 δισ. ευρώ.

Το αδύνατο σημείο του προϋπολογισμού, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος, είναι η βασική παραδοχή του οικονομικού επιτελείου ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά κατά 1,75%. Η πρόβλεψη αυτή θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξη (αν όχι ουτοπική) από τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές που θεωρούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2012 θα είναι χαμηλότερος από το 1%. Αλλωστε οι αρχικές προβλέψεις για το 2012 προσδιόριζαν την ανάπτυξη στο 2,2% όμως με δεδομένη τη στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας στα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους αναθεωρήθηκε επί τα χείρω η εκτίμηση.

Η φιλοδοξία διαπνέει το σύνολο των μεσοπρόθεσμων κυβερνητικών σχεδιασμών που εικάζουν ότι δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012 (από το 5,7% το 2011) για να φτάσει το 1% το 2015. Το γενικό πλαίσιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωση των κονδυλίων σε όλα τα υπουργεία (εξαιρουμένων των δαπανών για τη δικαιοσύνη και την ανώτατη εκπαίδευση) και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Συμβαίνουν και εις Παρισίους

Θεμέλιο της συρρίκνωσης των ελλειμμάτων θα είναι η δραστική περιστολή δαπανών η οποία με τη σειρά της θα βασιστεί στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (στο πλαίσιο της μίας αναπλήρωσης για κάθε δύο συνταξιοδοτήσεις) κατά 30.000. Εφόσον υλοποιηθεί αυτός ο προγραμματισμός η συνολική μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο δημόσιο από το 2008 (οπότε ανέλαβε την εξουσία ο Νικολά Σαρκοζί) θα φτάσει τις 150.000.

Σε επίπεδα ρεκόρ θα ανέλθει και ο όγκος των υποχρεωτικών εισφορών (φορολογία και ασφάλιση) που θα διαμορφωθεί στο 44,5% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 2012 και στο 45,4% το 2012. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης υφιστάμενων φόρων (σε επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα), μείωσης μέρους των φοροελαφρύνσεων αλλά και επιβολής νέων φόρων. Το σύνολο του γαλλικού Τύπου «θυμίζει» ότι βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί προ τετραετίας ήταν η μείωση του ποσοστού υποχρεωτικών εισφορών των φορολογουμένων κατά τέσσερις μονάδες. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι με την εφαρμογή αυτού του προϋπολογισμού (του τελευταίου που παρουσιάζει η κυβέρνηση Σαρκοζί σε αυτή τη θητεία) το δημόσιο χρέος δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί. Η αύξηση βέβαια προβλέπεται μικρή καθώς από το 84,5% το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα κινηθεί στο 85,5% τα δύο επόμενα χρόνια.

Ωστόσο δημιουργείται εύλογα ένα ζήτημα ηθικής νομιμοποίησης των μέτρων εφόσον αυτά εφαρμόζονται στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.