Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο Λονδίνο εναντίον της Αρσεναλ πριν από δυο χρόνια. Ηταν Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009 όταν και τότε αντιμετώπισε τους «Κανονιέρηδες» στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην τεχνική ηγεσία είχε τότε τον Βραζιλιάνο Ζίκο και στην αποστολή ήταν μόνο τρεις από τους 19 παίκτες που «πέταξαν» σήμερα το πρωί για την αγγλική πρωτεύουσα εν όψει του αυριανού (Τετάρτη 28/9 στις 21.45) ματς. Ο Βασίλης Τοροσίδης, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και ο Ούλοφ Μέλμπεργκ.

Οι υπόλοιποι ίσως δεν γνωρίζουν ότι εκείνη τη βραδιά ο Αντώνης Νικοπολίδης έκανε το παιχνίδια της ζωής του. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε μόνο με 2-0 οφειλόταν εν πολλοίς στον 38χρονο τότε τερματοφύλακα, τα κατορθώματα του οποίου εξύμνησε ο βρετανικός Τύπος. Ο κόουτς της Αρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ τον αποκάλεσε «ευφυέστατο τερματοφύλακα», η «Sun» τον χαρακτήρισε «αρχαίο έλληνα σκληρό σαν τον βράχο της Ακρόπολης» και ο «Gardian» έγραψε ότι «ο Αντώνης… Κλούνεϊ χώριζε επί 78΄ την Αρσεναλ από τη νίκη» (σσ. λόγω φυσιογνωμικής ομοιότητας του γκριζομάλη έλληνα γκολκίπερ με τον διάσημο αμερικανό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ).

Με την παράδοση να γράφει μέχρι εκείνο το παιχνίδι ότι ο Ολυμπιακός σε επίσημους εκτός έδρας αγώνες με αγγλικές ομάδες μετρούσε 8 ήττες και 1- 27 γκολ, ο κόουτς Ζίκο τόλμησε να αιφνιδιάσει ακόμη και τους «Times» που χαρακτήρισαν έκπληξη το γεγονός «μια ομάδα με προπονητή τον Ζίκο να παίζει κλεισμένη πίσω από τη σέντρα».

Η Αρσεναλ μέτρησε τότε ένα δοκάρι και έξι απίστευτες αποκρούσεις του Νικοπολίδη, ενώ η στατιστική υπηρεσία της UEFA 16 σουτ των παικτών της Αρσεναλ έναντι 4 του Ολυμπιακού, 10 κόρνερ υπέρ της αγγλικής ομάδας έναντι 2 της ελληνικής και 428 πάσες των παικτών του κόουτς Βενγκέρ έναντι 168 των παικτών του Ζίκο.

Ο βραζιλιάνος προπονητής τόλμησε να παρατάξει τον Ολυμπιακό στο «Εμιρέιτς» με αγωνιστικό σύστημα που ούτε κατά διάνυα περνάει από το νου του Ισπανού νυν τεχνικού των Ερυθρολεύκων Ερνέστο Βαλβέρδε. Με τον Τοροσίδη στη μεσαία γραμμή δίπλα στον Ντουντού και τον Λεντέσμα, τον Λεονάρντο αριστερά μπροστά από τον Ραούλ Μπράβο και μοναδικό προωθημένο τον Ντιόγο. Βλέποντας μάλιστα πόσο καταιγιστικός ήταν ο ρυθμός της Αρσεναλ, στο 46΄ έβγαλε από το παιχνίδι τον Ζαϊρί βάζοντας ακόμα έναν ανασταλτικό μέσο τον Ιεροκλή Στολτίδη.

Το περίεργο είναι ότι εκείνο το παιχνίδι ο Ολυμπιακός το έχασε όταν άρχισε να το ελέγχει. Στο 78΄ ο Ντιόγο… πούλησε την μπάλα έξω από την περιοχή της Αρσεναλ, ο Φάμπρεγκας ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και ο Φαν Πέρσι νίκησε από κοντά τον Αντώνη… Κλούνεϊ.

Οι πλροφορίες από το στρατόπεδο του Ολυμπιακού αναφέρουν ότι ο κόουτς Βαλβέρδε δεν θα σκέφτεται να παρατάξει τον Ολυμπιακό αύριο στο «Εμιρέιτς» με ενισχυμένη μεσαία γραμμή. Ο ισπανός τεχνικός πιστεύει ότι μπορεί να κατεβάσει την ταχύτητα των «Κανονιέρηδων» με τους Μοντέστο, Ορμπάιθ και τον Ιμπαγάσα στον άξονα και τους Μιραλάς, Τζιμπούρ, Αμπντούν στην επίθεση. Επειδή όμως οι τρεις τελευταίοι συμμετέχουν ελάχιστα στην αμυντική λειτουργία της ομάδας, ίσως προτιμήσει αντί του Αμπντούν τον Καμερουνέζο Μακούν ο οποίος γνωρίζει το αγγλικό ποδόσφαιρο καθώς πέρυσι αγωνίστηκε στην Αστον Βίλα.

«Θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα παλέψουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα στο γήπεδο», δήλωσε κατά την αναχώρηση ο Πάμπλο Ορμπάιθ. Πάντως η ιστορία λέει ότι κάθε ομάδα που επισκέπτεται το «Εμιρέιτς» παίζει τόσο καλά όσο της επιτρέπει η Αρσεναλ. Ο ρυθμός του αγώνα είναι πάντα καταιγιστικός, οι ευκαιρίες διαδέχονται η μία την άλλη και όποιος αντέξει.

Οσο και αν προσπαθήσουν οι Μοντέστο, Ορμπάιθ και Ιμπαγάσα που από κοινού συμπληρώνουν 100 χρόνια ζωής (33+32+35), οι πιθανότητες του Ολυμπιακού να πάρει τον πρώτο βαθμό σε αγγλικό γήπεδο εξαρτώνται πρωτίστως από την απόδοση του Φράνκο Κοστάντσο. Αν ο Αργεντινός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού παίξει όπως πριν από δύο χρόνια ο Αντώνης… Κλούνεϊ, οι Ερυθρόλευκοι θα έχουν ελπίδες να τερματίσουν την σε βάρος τους παράδοση.

Στην αποστολή του Ολυμπιακού για το Λονδίνο συμμετέχουν οι: Κοστάντσο, Μέγερι, Τοροσίδης, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Χολέμπας, Παπάζογλου, Ποτουρίδης, Ορμπάιθ, Ιμπαγάσα, Φέισα, Μοντέστο, Αμπντούν, Μακούν, Φουστέρ, Τζιμπούρ, Πάντελιτς, Μιραλάς..