Σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η εβδομάδα μόδας του Μιλάνο και όλοι οι μεγάλοι ιταλικοί οίκοι παρουσίασαν τις νέες του συλλογές για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2012, ορίζοντας έτσι τις νέες τάσεις στο στιλ.

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η εβδομάδα μόδας του Μιλάνο και οι περισσότεροι μεγάλοι ιταλικοί οίκοι παρουσίασαν ήδη τις νέες του συλλογές για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2012, ορίζοντας έτσι τις νέες τάσεις στο στιλ.

Οι οίκοι Rocco Barocco, Alberta Ferretti, John Richmond και Gucci άνοιξαν την αυλαία του Fashion Week στο Μιλάνο την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου φέρνοντας έναν αέρα αισθησιασμού, πολυτέλειας και καλοκαιρινής διάθεσης στην ιταλική πόλη της μόδας.

Η Φρίντα Τζιανίνι πόνταρε φέτος στις μεταλλικές λάμψεις, στα έντονα σκισίματα στις φούστες, αλλά και τις διαφάνειες για να αναδείξει την γυναικεία θηλυκότητα. Η συλλογή του οίκου Gucci είχε έντονες επιρροές από τα 20s με φορέματα σε γραμμή και ύφος τσάρλεστον, αλλά και μεταλλιζέ υφάσματα. Φυσικά δεν έλειψαν τα ασπρόμαυρα μοτίβα σε σατέν και διαφάνειες.

Οι διαφάνειες κυριάρχησαν και στο σόου του Rocco Barocco, μόνο που η συλλογή του εν λόγω οίκου ήταν περισσότερο παιχνιδιάρικη. Περίτεχνα σχέδια, δαντέλα και έντονα χρώματα σε τοπ, φορέματα, φούστες αλλά και σε αξεσουάρ συνέθεσαν μια απόλυτα καλοκαιρινή συλλογή.

Έντονη ήταν η παρουσία του μαύρου και του άσπρου στη συλλογή του Βρετανού σχεδιαστή John Richmond, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα βραδινά φορέματα και στην διακόσμησή τους.

Ο οίκος Alberta Ferretti, που φημίζεται για τις αέρινες, λιτές και υπέρκομψες δημιουργίες του δεν απογοήτευσε ούτε αυτή τη σεζόν τις φανατικές θαυμάστριές του. Φορέματα θηλυκά, σε ουδέτερους τόνους αλλά και με έντονες χρωματικές αντιθέσεις ορίζουν την κομψότητα του επόμενου καλοκαιριού.

Αλλά και την δεύτερη μέρα -Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου πολλά και σημαντικά ήταν τα σόου που συγκέντρωσαν τoυ κόσμου της μόδας. Ανάμεσά τους οι οίκοι Max Mara, Fendi, Prada, Blugirl, D&G,Ermanno Scervino και Krizia.

Ο οίκος Max Mara προτίμησε για την Άνοιξη του 2012 τις αποχρώσεις του μπεζ σε θηλυκά εφαρμοστά φορέματα, τοπ, φούστες και σακάκια, αναδεικνύοντάς το κάποιες φορές με καλοκαιρινά φωτεινά χρώματα όπως το τιρκουάζ.

Ο Καρλ Λάγκερφελντ από την άλλη κατάφερε να παντρέψει το σοφιστικέ με το σέξι σε μια συλλογή όπου οι ασπρόμαυρες ρίγες αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν. Σε μικρές ή μεγαλύτερες δόσεις ήταν παρούσες σε κάθε σχεδόν δημιουργία του οίκου Fendi.

Όσο για το styling που παίζει πάντα σημαντικό ρόλο στα σόου του εν λόγω ιταλικού οίκου, τα υπερμεγέθη γυαλιά σε έντονα χρώματα, τα φουσκωτά μαλλιά και το χρυσό μακιγιάζ απογείωσαν την συλλογή που όπως ήταν φυσικό λάτρεψαν οι απανταχού fashionistas.

Όσο για την πάντα ανατρεπτική Μιούτσια Πράντα, με πρότυπο την Μέριλιν Μονρόε και το διάσημο λευκό φόρεμα με πτυχώσεις, δημιούργησε μια συλλογή με έντονες αναφορές στα ’50s, αλλά με το βλέμμα στο μέλλον.

Πλισέ φούστες και φορέματα με πτυχώσεις, στράπλες τοπ που αφήνουν ακάλυπτη την κοιλιά, αέρινα φορέματα σε πρωτότυπους χρωματικούς συνδυασμούς και αυστηρά λουλουδάτα μοτίβα ολοκλήρωσαν την συλλογή του οίκου Prada με άποψη και πολύ στιλ.

Λουλουδάτα μοτίβα και αέρινα φορέματα αλλά σε τελείως διαφορετική αισθητική -περισσότερο κοριτσίστικη και ρομαντική- κινήθηκε η συλλογή Blugirl, η οποία έφερε κυριολεκτικά την άνοιξη στις πασαρέλες της ιταλικής πρωτεύουσας της μόδας.

Ο οίκος krizia κατάφερε να παντρέψει με μαεστρία πολλά αντιφατικά στοιχεία: μάξι αέρινες τουαλέτες, σπορτιβ λεπτομέρειες, φαρδιές ζώνες που παραπέμπουν στην Άπω Ανατολή και υπερμεγέθη αξεσουάρ σε αρμονική συνύπαρξη συνθέτουν την συλλογή του για το επόμενο καλοκαίρι

Από την άλλη το σχεδιαστικό δίδυμο Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα έφερε στα μιλανέζικα catwalks την λάμψη αλλά και την τρέλα των 70s. Ψυχεδελικά μοτίβα σε έντονα χρώματα, λαχούρια, σούπερ μίνι, καυτά σορτς, ολόσωμες φόρμες, μεγάλα καπέλα, μακριά σκουλαρίκια και ψηλοτάκουνες πλατφόρμες συμπλήρωσαν την συλλογή D&G.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου την παράσταση στις πασαρέλες του Μιλάνο έκλεψε η Ντονατέλα Βερσάτσε και η Άννα Μολινάρι.

Η πρώτη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο λευκό ενώ τα σχέδιά της είχαν έντονες αναφορές στα ’80s. Μίνι φούστες, κοντά σακάκια, σορτς, αλλά και εφαρμοστά φορέματα σε παλ αποχρώσεις και διακριτικά μοτίβα ολοκλήρωσαν την συλλογή του οίκου Versace.

Η Άννα Μολινάρι στη συλλογή της Blumarine επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αγάπη της στα λουλούδια. Απλικαρισμένα ή τυπωμένα πρωταγωνίστησαν σε φορέματα, τοπ, φούστες, αλλά και σε αξεσουάρ συνθέτοντας μια κολεξιόν που θύμιζε ανθισμένο κήπο.

Επίσης, την τρίτη μέρα παρουσίασαν τις συλλογές τους και οι οίκοι Etro και Moschino. Ο πρώτος έδωσε έμφαση στα γεωμετρικά μοτίβα διατηρώντας κατά τα άλλα λιτές γραμμές στα σύνολά του, ενώ ο δεύτερος απογείωσε το σπανιόλικο στιλ, με εντυπωσιακά κεντήματα σε λαμπερά σατέν υφάσματα, με τα δαντελένια φορέματα, τα βολάν και τα μεγάλα λουλούδια.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου την σκυτάλη πήραν ο Τζόρτζιο Αρμάνι με την συλλογή του Emporio Armani και ο Ρομπέρτο Καβάλι με την συλλογή Just Cavalli.

Η συλλογή Emporio Armani ταξίδεψε το κοινό στην εποχή του τσάρλεστον με τα λαμπερά φορέματα και τα καπέλα, ενώ εντυπωσιακά ήταν και τα ασπρόμαυρα αντρόγυνα σύνολα, ενώ η κολεξιόν Just Cavalli, περιλάμβανε κυρίως αέρινα φορέματα ενώ οι διαφάνειες, τα μεταλλιζέ στοιχεία και οι γήινες αποχρώσεις

Την 5η μέρα -Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου σειρά είχαν οι Dolce & Gabbana, Marni,Salvatore Ferragamo,Byblos, Missoni και Christopher Kane για την Versus.

Με προσκεκλημένη την Σκάρλετ Γιόχανσον στις πρώτες θέσεις το ντεφιλέ των Dolce & Gabbana έκλεψε την παράσταση πριν καν αρχίσει. Ντυμένη με ένα εφαρμοστό μίντι φόρεμα από δαντέλα σε nude απόχρωση η νεαρή σταρ έμοιαζε με χολιγουντιανή ντίβα του ’50, ενώ ήταν απόλυτα ταιριαστή με την κολεξιόν που παρουσίασε το διάσημο σχεδιαστικό δίδυμο.

Έντονες αναφορές στα 50s και συνδυασμός δαντέλας με λουλουδάτα μοτίβα ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της συλλογής Dolce and Gabbana.

Ο οίκος Marni πάντρεψε με μαεστρία τα ρετρό μοτίβα με την σύγχρονη αισθητική, ενώ οι γήινες αποχρώσεις σε συνδυασμό με τα κλασικά λευκό και μαύρο κυριάρχησαν στην κολεξιόν Byblos, την οποία χαρακτήρισαν κυρίως οι αυστηρές και λιτές της γραμμές.

Η συλλογή Missoni παρέμεινε πιστή στα εντυπωσιακά παιχνίδια της με τις ρίγες, ενώ τα κολιέ με κρόσσια, τα μακριά φουλάρια και τα φορέματα με βολάν συνέθεσαν μια συλλογή που έφερε στις πασαρέλες την Άνοιξη.

Γήινες αποχρώσεις, αλλά και ζωηρές χρωματικές αντιθέσεις με έντονες πινελιές από τα 80s, στην πιο κομψή εκδοχή ήταν η πρόταση του οίκου Ferragamo για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2012, την ώρα που ο Κρίστοφερ Κέιν προτίμησε τους πιο παλ τόνους, τις πιέτες που πρωταγωνίστησαν σε φούστες αλλά και τοπ, καθώς επίσης και τα body-conscious φορέματα για την σειρά Versus.

Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ένα πάρτι που θύμιζε σκηνικό από το Γκλάστονμπερι στήθηκε στην πασαρέλα των Dsquared², με την παρουσίαση μιας κολεξιόν απόλυτα επηρεασμένης από το dress code του μεγάλου μουσικού φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στην Αγγλία.

Σε ακριβώς αντίθετο μήκος κύματος ήταν η συλλογή του οίκου Ferre, η οποία αν και πόνταρε στις λιτές γραμμές είχε έντονο το στοιχείο του αισθησιασμού με βαθιά ντεκολτέ, μεγάλα ανοίγματα στα φορέματα και κομψές διαφάνειες.

Ο βασιλιάς του ιταλικού glamour Ρομπέρτο Καβάλι, συνδύασε στην ομώνυμη συλλογή του (Roberto Cavalli) τις μακριές τουαλέτες, άλλοτε κεντημένες με κρύσταλλα και ημιπολύτιμους λίθους και άλλοτε με έντονα μοτίβα -animal prints, λαχούρια…- με εφαρμοστά σακάκια, ενώ η κολεξιόν Giorgio Armani από σατέν και μετάξι πόνταρε σε πιο λιτές δημιουργίες μια μικρές φουτουριστικές πινελιές.

Σήμερα το μεσημέρι -Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου- πέφτει η αυλαία της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνο με την παρουσίαση των δημιουργιών νέων Ιταλών σχεδιαστών μεταξύ των οποίων οι Mauro Gasperi, Sergei Grinko και Francesca Liberatore, ενώ τη σκυτάλη παίρνει η Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού (27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου).