«Σ’ ευχαριστώ Σπίθα. Μας άναψες»
. «Σπίθα» ονομάζεται, ως γνωστόν το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών που δημιούργησε ο διάσημος μουσικοσυνθέτης κ. Μίκης Θεοδωράκης. Και αυτός που ευχαρίστησε την «Σπίθα που μας άναψε» είναι ο κ. Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος έκλεισε την παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Θεοδωράκη μ’ αυτά τα λόγια, χειροκροτούμενος από εκατοντάδες πολίτες που έσπευσαν στο πολιτιστικό χώρο του «Ιανού» να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου «Σπίθα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή».

Στο πάνελ, πέραν του κ. Λαζόπουλου, ήταν και οι κκ. Γ. Κασιμάτης, Στ. Σταυρόπουλος και η κυρία Αναστασία Βούλγαρη, οι οποίοι με συγκίνηση αναφέρθηκαν στο βιβλίο του συγγραφέως, διαβάζοντας και ορισμένα αποσπάσματα, καλώντας (οι περισσότεροι) τον «υποδουλωμένο από το Μνημόνιο Έλληνα», σε αντίσταση και ανυπακοή.

Στην πραγματικότητα το νέο βιβλίο του κ. Θεοδωράκη δεν είναι τίποτα άλλο από αποσπάσματα των ομιλιών του που έκανε, ανά την Ελλάδα, όταν ίδρυσε την «Σπίθα», αλλά η παρουσίαση εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε εκδήλωση αγανακτισμένων όχι μόνον για την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση, αλλά και για το ισχύον πολιτικό σύστημα, για το οποίο οι ομιλητές ζήτησαν την ανατροπή του.

«Αετό που τον μετέτρεψαν σε όρνιθα» παρομοίασε τον Ελληνα ο κ. Μίκης Θεοδωράκης κλείνοντας, συγκινημένος την ομιλία του, εισπράττοντας ένα άνευ προηγουμένου παρατεταμένο χειροκρότημα. Όρθιοι οι «πανελίστες» μαζί με το κοινό χειροκροτούσαν τον Μίκη, ο οποίος τους ευχαριστούσε κουνώντας με ικανοποίηση το κεφάλι του.

«Όχι στα χρέη, όχι στην τρόικα, όχι στις τράπεζες», είπε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της τρόικας, της κυβέρνησης και του συνόλου του πολιτικού συστήματος, κάνοντας παράλληλα έκκληση να συμφωνήσουν όλοι σε δέκα σημεία για τον αγώνα για ένα νέο σύνταγμα για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια της χώρας.

«Το σημαντικό είναι να μην κοιτάς ένα κερί αναμμένο, αλλά να δώσεις τη φλόγα δίπλα», είπε ο κ. Λαζόπουλος επιχειρώντας προφανώς να δείξει πως η «Σπίθα» μετατρέπεται, όλο και πιο γρήγορα σε πυρκαγιά σ΄ όλη την Ελλάδα και για να συμπληρώσει: «οι καιροί γίνονται αυταρχικοί και την πληρώνουμε όλοι». Αναφέρθηκε στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και σε κάποια στιγμή διερωτήθηκε: «Αυτοί που μας βάλανε μέσα στο μνημόνιο μπορούν άραγε και να μας βγάλουν;». Και χρησιμοποιώντας το γνωστό χιούμορ αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Παπανδρέου ανησυχεί για την επόμενη δόση, αφού κάποια στιγμή θα φύγει μεταξύ δύο δόσεων. Μας έχει βάλει, είπε, 500 δόσεις, δεν θα μείνει εδώ για πάντα, κάποια στιγμή που θα φύγει, θα φύγει ανάμεσα σε δύο δόσεις.
Ο καθηγητής κ. Γ. Κασιμάτης αφού σημείωσε ότι η χώρα μας είναι υπόδουλη, είπε ότι η κρίση είναι «κοινωνικοπολιτική», εξηγώντας ότι είναι κρίση θεσμών της αστικής δημοκρατίας και των αρχών του πολιτεύματος. Και ότι το μόνον μέσο που έχει απομείνει στον Έλληνα είναι η αντίσταση.