Το πιο προσφιλές θέμα στις συνεδρίες που έχω αυτή την περίοδο, είναι ασφαλώς το θέμα της κρίσης. Οι δυσκολίες σε επαγγελματικό, προσωπικό και συναισθηματικό τομέα. Η αδυναμία της επένδυσης είναι φανερή σε όλους τους τομείς. Την ίδια ώρα που δεν μπορεί ο άνθρωπος να στηριχτεί σε τίποτα, την ίδια στιγμή που η τρομοκρατία περικυκλώνει το μυαλό, ο καθένας πρέπει να σταθεί στα πόδια του. Και όχι μόνο να σταθεί στα πόδια του αλλά να σηκώσει το κεφάλι και να προχωρήσει. Όσο δύσκολο και να είναι αυτό, τόσο πιο προκλητικό γίνεται στο ξεπέρασμά του.

Δεν πρόκειται να διαβάσετε εδώ παραμύθια του τύπου «δεν πρέπει να μας παίρνει από κάτω», «είναι στο χέρι μας να μην νιώθουμε έτσι». Aυτά τα άκουγα προχθές από μία γνωστή που πρεσβεύει την προπονητική ζωής και ήθελα να της απαντήσω καταλλήλως. Με πόση ευκολία λέγονται τέτοιες ευχές, χωρίς ουσία… Τι σημαίνει «είναι στο χέρι μας»; Από τη μία στιγμή στην άλλη να αλλάξεις διάθεση, ύφος, ψυχολογία και να νιώθεις καλά; Ευτυχώς, δεν γίνεται. Διαφορετικά θα ήμασταν αυτοματοποιημένες μηχανές που απλά θα έφτανε ένας διακόπτης να γυρίσει για να αλλάξουμε διάθεση.

Ευτυχώς, είμαστε άνθρωποι με κριτική και λογική σκέψη. Και χρησιμοποιούμε τη σκέψη για να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Ναι, χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουμε. Η ζωή δεν είναι flat line για να είμαστε συνέχεια χαρούμενοι ή συνέχεια λυπημένοι. Είναι ένα καρδιογράφημα, πηγαίνει πάνω κάτω συνέχεια. Και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κριτική μας σκέψη και να προτάξουμε την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση.

Το ουσιαστικό είναι η συγκρότηση και η ψυχραιμία. Οι δυσκολίες έρχονται για να ξεπεραστούν όχι για να κάνουν τον άνθρωπο να παγώσει. Θα παγώσει, είναι απόλυτα φυσιολογική αντίδραση. Η μετατροπή του παγώματος αυτού όμως σε pause της αυθόρμητης πορείας ζωής είναι το κλειδί για να μπορέσει να ανοίξει η πόρτα της ανάκαμψης. Συνειδητοποίηση της κατάστασης, επαναπροσδιορισμός των συνθηκών, ευελιξία και αξιοποίηση όλων των δυνατών παραγόντων που υπάρχουν πλάι και μέσα στον καθένα.

Οι δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στον άνθρωπο, παραμένουν ανεκμετάλλευτες διότι έχει μάθει να ενεργεί και να πράττει με συγκεκριμένο τρόπο. Τώρα, καλείται να κάνει πράξη την λαϊκή έκφραση «κάθε εμπόδιο για καλό». Αν το σκεφτεί κανείς, θα δει ότι τα εμπόδια είναι μόνο για κακό. Αλλά η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, η δύναμη που διαθέτει που καλείται να αξιοποιήσει και η συνέπεια μαζί με την υποστήριξη που θα δείξει, είναι οι συνοδηγοί του στις κλειστές στροφές αυτής της δύσκολης ειδικής διαδρομής.

Το οικονομικό μέρος, είναι μεγάλο κομμάτι, έχουμε διδαχτεί να το βάζουμε πρώτο σε όλα. Σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί πρέζα της ζωής, εξάρτηση. Χρήματα μπορεί να μην υπάρχουν, ευκαιρίες όμως υπάρχουν. Ωστόσο, οι ευκαιρίες δεν θα έρθουν ουρανοκατέβατες, αλλά θα ξεκινήσουν από τις ευκαιρίες που θα δώσει ο κάθε άνθρωπος στον εαυτό του να τον ανακαλύψει και να τον οδηγήσει παραπέρα από ό,τι ήξερε μέχρι τώρα.

Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται βοήθεια, καθοδήγηση. Δεν μπορούμε να το δούμε μόνοι μας, αν και μερικές φορές είναι τόσο φανερό. Απόδειξη: η περίπτωση ενός ατόμου σε συνεδρία, έχει ξεκινήσει να φτιάχνει ένα site όπου θα ψάχνει και θα παραθέτει, εν όψει κρίσης, όλες τις επαγγελματικές ευκαιρίες. Γιατί όμως δεν μπορεί να βρει τις δικές του;