Με την οικονομική κρίση να πλήττει τις περισσότερες εφημερίδες στον κόσμο που από το 2008 έχουν καταγράψει σημαντικές μειώσεις τόσο στις κυκλοφορίες τους όσο και στα διαφημιστικά τους έσοδα και το Διαδίκτυο να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα, δημοσιογραφικοί οργανισμοί σε ολόκληρο τον πλανήτη αναζητούν τρόπους προκειμένου να εφαρμόσουν ένα βιώσιμο μοντέλο που θα τους εξασφαλίζει ροή εσόδων από τη διάθεση του περιεχομένου τους στο Ιnternet.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι εφημερίδες άρχισαν να διαθέτουν το περιεχόμενό τους στο Διαδίκτυο δωρεάν με τη σκέψη ότι οι διαφημίσεις θα αντιστάθμιζαν τη μείωση στις κυκλοφορίες τους. Ως σήμερα όμως η διαφημιστική δαπάνη online δεν έχει παρουσιάσει την προσδοκώμενη αύξηση, ενώ μεγάλο μέρος από αυτή καταλήγει στους συναθροιστές περιεχομένου, όπως για παράδειγμα το Google Νews ή ενημερωτικές ιστοσελίδες όπως το Ηuffington Ρost, αντί να καταλήγει στις εφημερίδες που παράγουν το περιεχόμενο με τεράστια έξοδα.

Πριν από λίγους μήνες η εφημερίδα «Νew Υork Τimes» άρχισε να χρεώνει τους επισκέπτες της ιστοσελίδας της 20 δολάρια τον μήνα προκειμένου να τους επιτρέπει την πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενό της. Το ποσό αυτό είναι ίσο με τη μηνιαία συν δρομή που χρεώνονται οι χρήστες του Κindle για να μπορούν να διαβάζουν την εφημερίδα στη συγκεκριμένη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Την 1η Οκτωβρίου περίπου τον ίδιο σχεδιασμό θα ακολουθήσει και η εφημερίδα «Βoston Globe» που ανήκει στον ίδιο δημοσιογραφικό οργανισμό. Η εφημερίδα που έχει μια ιστορία 139 ετών πασχίζει τον τελευταίο καιρό να επιβιώσει μέσα σε ένα τοπίο καθόλου ευνοϊκό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού που εκδίδει την εφημερίδα, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας της θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν ως και πέντε ρεπορτάζ ή απόψεις την ημέρα δωρεάν. Οποιος όμως θέλει να έχει πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενό της όσο και στο αρχείο της θα πρέπει να πληρώνει μια μηνιαία συνδρομή.

Τα πλήρη στοιχεία για την επιτυχία ή όχι του συστήματος στους «Νew Υork Τimes» δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο περίπου 250.000 αναγνώστες έχουν γίνει συνδρομητές της ηλεκτρονικής έκδοσης. Το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του οργανισμού αποφάσισαν να εφαρμόσουν το ίδιο σύστημα και στην εφημερίδα της Βοστώνης σημαίνει ότι τα πρώτα δείγματα είναι μάλλον ενθαρρυντικά.

Αιτία της επιτυχίας είναι το γεγονός ότι οι «Νew Υork Τimes» επιτρέπουν τη δωρεάν πρόσβαση σε μέρος του περιεχομένου τους. Επίσης επιτρέπουν την πρόσβαση σε ρεπορτάζ και αναλύσεις στα οποία παραπέμπουν συναθροιστές ειδήσεων ή ιστολόγια. Με τον τρόπο αυτόν έχουν καταφέρει να αποφύγουν την κατάρρευση της επισκεψιμότητας στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις σε αντίθεση με την εφημερίδα «Τimes» του Λονδίνου που είδε τους επισκέπτες της να μειώνονται δραστικά όταν επέβαλαν ένα μοντέλο που απαγορεύει την πρόσβαση σε ολόκληρο το περιεχόμενο αν κάποιος δεν είναι συνδρομητής.

Βέβαια είναι ακόμη νωρίς για να μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι το πείραμα των «Νew Υork Τimes» είναι επιτυχημένο. Ο σκεπτικισμός όμως με τον οποίο αντιμετωπίστηκε στην αρχή το όλο εγχείρημα φαίνεται να καταλαγιάζει και όλο και περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι ο οργανισμός θα καταφέρει τελικά το αδύνατο: να έχει κέρδη από τη διάθεση της ύλης των δύο εφημερίδων στο Διαδίκτυο, χωρίς ταυτόχρονα να απομακρύνει τους επισκέπτες από τις ιστοσελίδες τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ