Δεν θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, παρά μόνο εκείνοι των Οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας (πχ. ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ κλπ).

Την παραπάνω διευκρίνηση έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, αμέσως μετά τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εφιαλτικά στοιχεία για την πορεία του Ειτζ στην Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται διπλασιασμός των κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό το τρέχον έτος. Σε μία ειδική κατηγορία του πληθυσμού, αυτή των τοξικομανών, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία διετία κατά 500%. Ανεπισήμως, όμως οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμη και για 1.000%. Ένας από τους λόγους; Η δραματική αύξηση της πορνείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το 2010 καταγράφηκαν 580 νέα κρούσματα Ειτζ στην Ελλάδα. Εφέτος, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.000.

Η αύξηση οφείλεται στην κοινή χρήση συριγγών, μεταξύ των τοξικομανών, και στην αύξηση των μη νόμιμα εκδιδομένων αλλοδαπών. Σε ότι αφορά τους τοξικομανείς, ενώ το 2010 είχαν καταγράφει δώδεκα νέα κρούσματα, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2011 καταγράφηκαν 50.

Οπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, λόγω της παράνομης μετανάστευσης αντιμετωπίζουμε ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα. «Ειδοποίησα προσωπικώς και εγκαίρως το Φεβρουάριο όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς ότι έχουμε πρόβλημα με τις μεταδιδόμενες ασθένειες λόγω της παράνομης μετανάστευσης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «… είμαστε το βασικό κανάλι της παράνομης μετανάστευσης και οι μετανάστες αυτοί είναι φορείς, μεταξύ άλλων, και ξεχασμένων ασθενειών όπως η ελονοσία».

Χρόνια νοσήματα
Χάνουν τη ζωή τους 36 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο
Σε ότι αφορά τα Μη Μεταδιδόμενα Χρόνια Νοσήματα _ οι καρδιοπάθειες, οι νεοπλασματικές ασθένειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα _ κάθε χρόνο εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους 36 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κυρία Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού, στην Ελλάδα πάσχει από χρόνια νοσήματα περίπου το 40% του πληθυσμού.

Ειδικά στην Ελλάδα περισσότερο από το 50% των χαμένων χρόνων ζωής αποδίδονται στα Μη Μεταδιδόμενα Χρόνια Νοσήματα. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 48% του συνόλου των θανάτων στην Ευρώπη (54% στις γυναίκες και 43% στους άνδρες), ενώ στην Ελλάδα ενοχοποιούνται για το 50% της συνολικής θνησιμότητας του πληθυσμού.

Οι νεοπλασματικές ασθένειες αποτελούν τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου στην κατηγορία των Μη Μεταδιδόμενων Χρονίων Νοσημάτων. Η θνησιμότητα από νεοπλασματικές ασθένειες στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (153.5 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού έναντι 169 ανά 100.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και έχει παραμείνει σχετικά σταθερή κατά τα τελευταία 25 έτη.