Για κίνδυνο επέκτασης της κρίσης στις αναπτυσσόμενες χώρες προειδοποίησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες τα πήγαν καλά μετά την παγκόσμια ύφεση του 2009, αλλά η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ και στις ΗΠΑ απειλούν να τις πλήξουν, επισήμανε και κάλεσε την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ «να δράσουν για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα οικονομικά τους προβλήματα πρoτού γίνουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και για τον υπόλοιπο κόσμο – το να μην το κάνουν είναι ανεύθυνο».

Συγκεκριμένα, ο Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε: «Καθώς οι αναπτυγμένες χώρες ολισθαίνουν, η κατάσταση για τις αναπτυσσόμενες αγορές μπορεί να μεταβάλλεται προς το χειρότερο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μια νέα ύφεση στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως είναι απίθανη. Αλλά αυτή μου η πεποίθηση υποσκάπτεται καθημερινά, από τη σταθερή ροή άσχημων ειδήσεων», είπε ο Ζέλικ.

Από τον περασμένο μήνα τα επιτόκια για τα κρατικά χρέη αυξήθηκαν, χρηματιστήρια κατέγραψαν πτώσεις και οι ροές κεφαλαίου «μειώθηκαν απότομα», πρόσθεσε.

Μιλώντας πριν από τις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ζέλικ έκανε λόγο περί μιας «επιδεινούμενης προοπτικής» για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον.

«Μια κρίση δημιουργημένη στον αναπτυγμένο κόσμο μπορεί να καταστεί μια κρίση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πτώση των εξαγωγών είναι ήδη μια ανησυχία», συμπλήρωσε.

«Τώρα η πτωτική εξέλιξη στις αγορές και η μειούμενη πίστη ίσως προκαλέσει μείωση στις επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια μείωση της καταναλωτικής δαπάνης. Μια πτώση στην εγχώρια ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσε να σημάνει πως θα χάναμε τις οικονομικές τους μηχανές που οδηγούν την παγκόσμια ανάκαμψη».

Οι τιμές των τροφίμων είναι μια «πρώτη ανησυχία», σημείωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, τονίζοντας ότι αυξάνονται στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πλέον «δεν είναι σε τόσο καλή θέση όσο ήταν το 2008 για να αντέξουν ένα νέο σοκ. Οι προϋπολογισμοί τους δεν είναι τόσο ισχυροί ώστε απλά να ξοδέψουν για να επιλύσουν το πρόβλημα» κατέληξε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.