Τα κόμματα

Η εβδομάδα που πέρασε, γεμάτη ανησυχία για τους πολίτες και αμηχανία για τους πολιτικούς, ενίσχυσε το ενδιαφέρον για τα πολιτικά θέματα, όπως φαίνεται από τη σημαντική αύξηση του αριθμού των σχετικών αναφορών στα social media. Ενδεικτικά, οι αναφορές στο ΠαΣοΚ ανέβηκαν από 15.313 σε 34.063, επιβεβαιώνοντας πως οι συζητήσεις του δρόμου και του καφενείου μεταφέρονται πλέον στο διαδίκτυο.

Σταθερά πρώτο το ΠαΣοΚ, έπεσε κατά -2% στο συνολικό buzz, διατηρώντας ένα σημαντικό ποσοστό (37,6%) σε αμιγώς αρνητικές αναφορές. Οι έντονες φήμες για χρεοκοπία, το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμόρφωσαν τα νέα μέτρα, η αναμονή περισσότερων και «νεώτερων» φόρων, καθώς και οι εσωκομματικοί κλυδωνισμοί δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για το κυβερνών κόμμα που μοιάζει δύσκολο να αλλάξει εν μέσω τόσο κακών ειδήσεων.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία αύξησε εντυπωσιακά το share of buzz της κατά 7%, οφείλοντας την άνοδο σε μεγάλο ποσοστό στην παρουσία της στη ΔΕΘ. Κυρίαρχα θέματα ήταν η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, η έντονη κριτική για τα επώδυνα μέτρα και η βεβαιότητα για την αποτροπή της χρεοκοπίας με σωστούς (σαμαρικούς) χειρισμούς. Παρότι βρίσκεται στη σχετικά ασφαλή θέση της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία δεν ξεφεύγει από το αρνητικό πρόσημο, το οποίο συνοδεύει περίπου 35,8% των σχετικών αναφορών.

Μικρή πτώση στο buzz παρουσιάζουν τα μικρότερα κόμματα. Εν καιρώ θα φανεί αν είναι συγκυριακό αποτέλεσμα της ανόδου της ΝΔ ή ένδειξη μιας ευρύτερης πολιτικής ανακατάταξης.

Share of Buzz

ΠαΣοκ 50%

Νέα Δημοκρατία 33%

ΣυΡιΖΑ 6%

ΚΚΕ 6%

ΛαΟΣ 5%

Τα πρόσωπα

Οι σημαντικές διακυμάνσεις στις αναφορές για μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα άλλαξαν το τοπίο στο buzz των αρχηγών. Ο Γιώργος Παπανδρέου έπεσε κατά 10 ολόκληρες μονάδες, διατηρώντας ωστόσο το ισχυρό προβάδισμά του. Το αυξανόμενα αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από το πρόσωπό του αντανακλά τη φθορά μιας δύσκολης διετίας, τις πολλές αδυναμίες του ίδιου και των στελεχών του, αλλά και τη γενικευμένη κόπωση ενός κόσμου που, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν μοιάζει να βλέπει φως στον ορίζοντα, ούτε καν στην προοπτική εκλογών.

Ανάλογη της ανόδου της ΝΔ ήταν η άνοδος του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αύξησε τη θέση του στο buzz κατά 11 μονάδες. Το πατριωτικό και -κατά πολλούς- λαϊκίστικο προφίλ που δομεί φανερώνει την προετοιμασία του για εκλογές, ωστόσο δεν «περνά» τόσο καλά στον κόσμο, αν αξιολογήσει κανείς τα ποιοτικά στοιχεία των αναφορών.

Εκτός των πολιτικών αρχηγών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος για πρώτη φορά κατέκτησε την πρώτη θέση του buzz με 32%. Τα μέτρα που ανακοίνωσε, τα νέα μέτρα που υπαινίχθηκε και αποφάσισε χωρίς να ανακοινώσει, αλλά και κάποιες σκόρπιες φράσεις του δηλωτικές του δυσχερούς οικονομικού τοπίου πυροδότησαν έναν έντονο διαδικτυακό διάλογο που καθρεφτίζει το αίσθημα των πολιτών: ανησυχία, απελπισία και έντονα κριτική διάθεση που ενίοτε ξεσπά σε πικρό χιούμορ – ιδίως στο Twitter, όπου ο «Μπένι» είχε την τιμητική του.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η Άννα Διαμαντοπούλου, σταθερές παρουσίες στην κορυφή του buzz, σχεδόν ισοψηφούν σε αναφορές. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει, κατά κάποιον τρόπο, το κοκαλάκι της νυχτερίδας του κυβερνοχώρου, αφού όπου βρίσκεται και ό,τι κάνει – από την οικονομία ως τα αυθαίρετα και την πετρελαιοκίνηση – αποτελεί θέμα σχολιασμού και συζήτησης. Η Άννα Διαμαντοπούλου πέρασε άλλη μια θερμή εβδομάδα, με καταλήψεις στα ΑΕΙ, πολλά σχόλια για την έλλειψη βιβλίων αλλά και έναν συνεχιζόμενο διάλογο για την Παιδεία, που φουντώνει στα social media με κύριο θέμα τα ανοιχτά πανεπιστήμια, αν και διεξάγεται ερήμην της.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξακολουθεί να σχολιάζεται περισσότερο για τις δηλώσεις και λιγότερο γα το έργο του στο Υπουργείο. Σχεδόν ένα δεκαπενθήμερο αργότερα, η δήλωσή του για τους δημόσιους υπαλλήλους διχάζει και συζητείται ακόμα, χωρίζοντας το κοινό σε δύο στρατόπεδα. Ανοδική είναι η πορεία της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, στο 13% του buzz, βρίσκει ευκαιρίες να δυναμώσει τη θέση της ασκώντας κριτική στην παλιά παράταξή της.

Share of Buzz (Αρχηγοί κομμάτων)

Παπανδρέου 65%

Σαμαράς 24%

Παπαρήγα 5%

Τσίπρας 2%

Καρατζαφέρης 4%


Share of buzz (Άλλα πολιτικά πρόσωπα)

Λοβέρδος 12%

Διαμαντοπούλου 21%

Παπακωνσταντίνου 22%

Μπακογιάννη 13%

Βενιζέλος 32%

Τα θέματα

Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων και φόρων ανέδειξαν για άλλη μια φορά την οικονομία σε θέμα της εβδομάδας, με 40%. Με αιχμή του δόρατος το φόρο για την ακίνητη περιουσία και τον ασυνήθιστο τρόπο είσπραξής του, ο κόσμος αντιδρά έντονα και, ενίοτε, συντεταγμένα σε νέες περικοπές και περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός του. Ενδεικτική του κλίματος είναι η πρωτοφανής πρωτοβουλία του ΔΣΑ να αντιταχθεί νομικά στην έκτακτη εισφορά.

Ο φόβος της χρεοκοπίας, ο οποίος παλινδρομεί μεταξύ πιθανότητας και βεβαιότητας, εξακολουθεί να παραλύει τον κόσμο που παραμένει παγωμένος μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναγάγοντας τη σχετική συζήτηση σε δεύτερο θέμα του buzz.

Σταθερό σε ποσοστό (16%) παραμένει το θέμα της Παιδείας, με το διάλογο να μετατοπίζεται σε ευρύτερα ζητήματα πολιτικής, πέραν της διαχείρισης του Υπουργείου. Λίγο πεσμένα, αλλά σταθερά, τα θέματα που σχετίζονται με την Αστυνομία, περιλαμβάνουν ό,τι χωράει στο αστυνομικό δελτίο αλλά και έντονο σχολιασμό για την ισχυρή αστυνομική παρουσία στη ΔΕΘ και το υπέρμετρο κόστος της μετακίνησης και του εξοπλισμού αστυνομικών δυνάμεων. Είναι αλήθεια πως το φημολογούμενο κόστος 13,5 εκατ. ευρώ για μετακινήσεις και δακρυγόνα προκαλεί ιδιαιτέρως σε εποχή περικοπών. Την ίδια στιγμή, δείχνει το φόβο που ακολουθεί πλέον τους πολιτικούς σε κάθε τους μετακίνηση -και που δίνει το στίγμα για το χειμώνα που έρχεται.

Share of buzz

Κρίση – Χρεοκοπία 22%

Οικονομία – Μέτρα 40%

Παιδεία 16%

Αστυνομία 14%

Δ.Ε.Θ 8%


Τιτιβίσματα:

  1. stamatis_tsik ΣΟΚ … Μαθητής τετάρτης δημοτικού συνελήφθηκε με μικροποσότητα βιβλίων στην κατοχή του.”
  2. blacktom1961 Όλοι έχουν σχέδιο εξόδου της χώρας από τη κρίση. Εγώ έχω σχέδιο εξόδου από τη χώρα.
  3. PanosKordonouris Μόλις στην 1η εβδομάδα κυκλοφορίας του, πλατινένιο έγινε το CD «Αριθμητική» της «3ης Δημοτικού»
  4. George_Tsiou ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ… και ο Άγιος Βασίλης επίσης …
  5. rocean Νέος στόχος της Κυβέρνησης είναι «κάθε οικογένεια να έχει ένα παιδί στο σχολείο»
  6. nipoul ΣΟΥΒΛΑΚΙ: Αξία 1 Ευρώ. Να μου τυλίγει το σουβλάκι στο σουβλατζίδικο ένας πρώην Δημόσιος Υπάλληλος. ΑΞΙΑ : Ανεκτίμητη.
  7. htheoharis: Η κυβέρνηση έδωσε νέο νόημα στην έννοια αει-φόρος.
  8. Antidrasex Ο Μπένυ με την Τρόικα δεν μιλούσαν μέσω skype αλλά μέσω skypse (evlogimene edition).
  9. sot_pap Η φράση «κοπελιά έχω σκάφος» πλέον αντικαταστάθηκε με το «κοπελιά έχω πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, πάμε βόλτα”;
  10. MarilenaGram καταραμένη οικονομική κρίση, λέμε θα βγούμε για ένα ποτό και βγαίνουμε όντως για ΕΝΑ ποτό.
  11. demy_offradio No ταρίφες no traffic!!!!!!!!
  12. PseudoNeo Είναι μια ώρα δύσκολη του πρωινού η Ντόρα!
  13. denk_ik 3 νεκροί στην ομιλία Σαμαρά. Από βαρεμάρα.
  14. KonstantinGeo αν δεν πτωχεύσουμε σήμερα είναι γιατί πτωχεύσαμε χθες.
  15. tatiana_ak Και εκεί που ονειρευόμουν τη στιγμή που θα έλεγα σε οδηγό ταξί «follow that car! Now!», κατάλαβα ότι θα μου απαντούσε «δεν βολεύει κοπελιά»
  16. spistavr: Το «ευτυχώς που υπάρχει η τρόικα» ήταν Benny’s idea για να μας πει πόσο καλά πέρασε εχθές το βράδυ;
  17. OdysseusCompass: Δηλαδή ο Benny είναι τώρα ο υπάλληλος του μήνα για την εισπρακτική εταιρεία «Τρόικα ΑΕ»;

Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το NewMediaTrack – μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.