«Μαύρη τρύπα» ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το 2012 βλέπει για την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με εσωτερική έκθεσή του την οποία δημοσιοποίησε το Mega.

O Πολ Τόμσεν μιλάει για 120 παρεμβάσεις που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία αργά το βράδυ της Τρίτης και έτσι οι επικεφαλής της θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, το σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα έχει επαφές με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως αποκάλυψε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπό συζήτηση είναι όχι μόνο τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2011 και η προετοιμασία του 2012, αλλά και τα μέτρα του 2013 και 2014, τα οποία δεν είχαν εξειδικευθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να εφαρμόσει νωρίτερα κάποια μέτρα του μεσοπρόθεσμου, χωρίς να αλλάξουν οι βασικοί στόχοι, δεσμευόμενη να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2014, καθώς και να προχωρήσει σε πώληση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι η τρόικα θέλει να εξασφαλίσει από τώρα δεσμεύσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη τριετία.