Ένα «μπάλωμα» φτιαγμένο από βλαστικά κύτταρα μπορεί να βάλει τέλος στις πρόωρες γεννήσεις, σύμφωνα με ειδικούς της Σχολής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.

Ποσοστό που φθάνει το 40% των πρόωρων τοκετών οφείλεται σε ρήξη της αμνιακής μεμβράνης που περιβάλλει το έμβρυο. Τα βρέφη που γεννιούνται πριν την 24η εβδομάδα της κύησης έχουν μικρές πιθανότητες επιβίωσης ενώ ακόμη και εκείνα που γεννιούνται σε μεταγενέστερη εβδομάδα αλλά πριν από την φυσιολογική ολοκλήρωση της κύησης (40η εβδομάδα) αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Διαθέσιμη σε μια τετραετία

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ επέτυχαν να καλλιεργήσουν αμνιακή μεμβράνη στο εργαστήριο με χρήση βλαστικών κυττάρων που είχαν ληφθεί από τον πλακούντα μετά τη γέννηση βρεφών.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Τσε Κόνον «από μια και μόνο δωρεά κυττάρων του πλακούντα καταφέραμε να δημιουργήσουμε χιλιάδες επιθέματα βλαστικών κυττάρων προκειμένου να αποτρέψουμε πρόωρους τοκετούς».

Το βλαστοκυτταρικό «μπάλωμα» είναι σχεδιασμένο ώστε να τοποθετείται επάνω στο σημείο της ρήξης της αμνιακής μεμβράνης μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου που αφορά διάνοιξη μικροσκοπικών οπών και όχι τομής στο σημείο – «στόχο».

Σύμφωνα με τον δρα Κόνον τα ευρήματα του οποίου δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Tissue Engineering» «χειριστήκαμε με τέτοιον τρόπο τα κύτταρα ώστε να δημιουργηθεί ένα υλικό σχεδόν ίδιο με τη φυσική αμνιακή μεμβράνη. Το υλικό είναι άκρως ανθεκτικό και εκτιμούμε ότι μπορεί να διατηρήσει μια εγκυμοσύνη».

Χείρα βοηθείας για επιβίωση

Η δρ Αννα Ντέιβιντ, γυναικολόγος και ειδικός στους πρόωρους τοκετούς στο University College του Λονδίνου η οποία συμμετέχει στη μελέτη υπογράμμισε ότι «η μεμβράνη από βλαστικά κύτταρα αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά γυναίκες που εμφανίζουν ρήξη της αμνιακής μεμβράνης πριν την 24η εβδομάδα της κύησης, καθώς σε αυτό το στάδιο οι πιθανότητες επιβίωσης των βρεφών δεν είναι μεγάλες. Και αυτό διότι πριν τις 20 εβδομάδες της κύησης οι πνεύμονες δεν μπορούν να επιβιώσουν».

Μια από τις κύριες αιτίες ρήξης της αμνιακής μεμβράνης είναι οι λοιμώξεις. Συγχρόνως οι γυναίκες που εμφανίζουν αιμορραγία στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες ρήξης, όπως και όσες κυοφορούν δίδυμα ή έμβρυο που περιβάλλεται από μεγάλες ποσότητες αμνιακού υγρού. Στους παράγοντες κινδύνου για ρήξη της αμνιακής μεμβράνης συγκαταλέγεται επίσης η υποβολή σε αμνιοπαρακέντηση.

Ο δρ Κόνον ελπίζει ότι οι κλινικές δοκιμές της θεραπείας θα ξεκινήσουν σε δύο χρόνια καθώς και ότι αυτή θα είναι ευρέως διαθέσιμη ως το 2016.