Η επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις έρευνές της για φυσικό αέριο θα επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, «αφού οι έρευνες γίνονται μονόπλευρα», δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, κατά την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη για Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Έχω ήδη πει στον κ. Χριστόφια ότι αν δεν αναβληθούν οι εργασίες, τότε και εμείς (Τ/Κ πλευρά) θα πάρουμε τα δικά μας μέτρα και σίγουρα θα επηρεαστούν και οι διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Έρογλου.

Ισχυρίστηκε ότι οι εργασίες προχωρούν γιατί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχασε την «αξιοπιστία» του -κατά την έκφρασή του- με την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί και «προσπαθεί με την έρευνα φυσικού αερίου να κερδίσει
την εμπιστοσύνη του κόσμου»
. Είπε ακόμα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Αρμόδιο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε από τον οποίο ζήτησε παρέμβαση για αναβολή των εργασιών για φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι «αν οι εργασίες δεν πραγματοποιηθούν, τότε θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη πορεία διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Έρογλου είπε πως στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με επίκεντρο το Κυπριακό, καθώς και με αξιωματούχους άλλων χωρών.