Στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός ήταν η μόνη ομάδα από τον 6ο όμιλο που δεν κατάκτησε ούτε τον βαθμό της ισοπαλίας. Στους αγώνες πρωταθλήματος που ακολούθησαν, ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 την Ξάνθη, ενώ η Αρσεναλ ηττήθηκε 4-3 από την Μπλάκμπερν, η Ντόρτμουντ 2-1 από το Ανόβερο και η Μαρσέιγ 2-0 από τη Λυών. Η διαφοροποίηση από ευρωπαϊκό σε εθνικό επίπεδο, το μόνο που φανερώνει είναι η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στο ελληνικό πρωτάθλημα από τη μία πλευρά και το αγγλικό, το γερμανικό και το γαλλικό από την άλλη.

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Ξάνθη στις καθυστερήσεις και με την ψυχή στο στόμα. «Είναι ωραίο να κερδίζεις με αυτόν τον τρόπο έστω και αν υποφέρεις την ώρα του αγώνα» σχολίασε ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε. Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή λέει ότι είναι ακόμα πιο ωραίο άμα κερδίζεις όταν ο αντίπαλος είναι καλύτερος. Ο ισπανός κόουτς εδώ και καιρό δείχνει να ανησυχεί για την εικόνα της ομάδας του. Δεν δείχνει να μπλοφάρει όταν δηλώνει ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι φαβορί για το πρωτάθλημα. «Από την αρχή λέγαμε ότι δεν θα είναι εύκολη η κατάκτηση του πρωταθλήματος» επανέλαβε μετά τον αγώνα με την Ξάνθη. Ο κ. Βαλβέρδε έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί:
1. Ο Ολυμπιακός για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα έδειξε ανέτοιμος αγωνιστικά. Εναντίον της έμπειρης Μαρσέιγ πλήρωσε την επιθετική αδυναμία του. Εναντίον της άπειρης Ξάνθης ήταν απλώς τυχερός. Δεν δημιούργησε κλασικές ευκαιρίες, ενώ ο αντίπαλος εύκολα θα μπορούσε να κάνει το 2-0 και να τελειώσει το παιχνίδι.
2. Παραμονές του αγώνα με την Ξάνθη τέθηκαν νοκ άουτ λόγω προβλήματος στους προσαγωγούς ο Γιάννης Μανιάτης και ο Λιούμπομιρ Φέισα. Για τον ίδιο λόγο κάθισε στον πάγκο ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε επιστρέψει τραυματίας από την εθνική ομάδα. Εκτός προπονήσεων για μεγάλο διάστημα με πρόβλημα στο γόνατο είχαν μείνει ο Αριέλ Ιμπαγάσα, ο Ούλοφ Μέλμπεργκ και ο Φραν Γέστε, με θλάση ο Φέισα, ο Ραφίκ Τζιμπούρ και ο Βασίλης Τοροσίδης και με κοιλιακούς ο Γιάννης Φετφατζίδης. Με τόσους πολλούς και συχνούς τραυματισμούς οι ερυθρόλευκοι δύσκολα θα βρουν ρυθμό.
3. Ο Φράνκο Κοστάντσο με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του δεν έχει πείσει ότι αποτελεί άξιο διάδοχο του Αντώνη Νικοπολίδη κάτω από τα δοκάρια. Εναντίον της Ξάνθης οι οπαδοί τον ξεφώνησαν, κυρίως όταν καθυστερούσε την επαναφορά της μπάλας και ενώ η ομάδα του βρίσκονταν πίσω στο σκορ. Ο Αργεντινός πορτιέρο έδειχνε να βρίσκεται στον κόσμο του. Ο κ. Βαλβέρδε τον δικαιολόγησε λέγοντας ότι «δέχτηκε ένα υπέροχο γκολ για το οποίο δεν ευθύνεται» ζητώντας «λιγότερη κριτική στον τερματοφύλακά μας». Στο επόμενο εύκολο γκολ που θα δεχθεί ο Κοστάντσο θα μάθουμε αν εισακούστηκε ο ισπανός κόουτς.
4. Η δήλωση του Φρανσουά Μοντέστο μετά τη νίκη επί της Ξάνθης «καλύτερα ας μη μιλήσω» άφησε απορίες για την κατάσταση που επικρατεί στα αποδυτήρια. Ο Γάλλος ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού στον αγώνα με την Μαρσέιγ και ίσως αιφνιδιάστηκε που δεν ξεκίνησε βασικός εναντίον της Ξάνθης. Πολλώ δε μάλλον που από τη στιγμή που αντικατέστησε τον Τοροσίδη οι ερυθρόλευκοι σταμάτησαν τις γιόμες και πίεσαν τον αντίπαλο. Ο Βαλβέρδε προτίμησε να ξεκινήσει στη θέση του ανασταλτικού μέσου τον συμπατριώτη του Πάμπλο Ορμπάιθ τον οποίο ο Νίκος Αλέφαντος εύστοχα χαρακτήρισε «ελαφρύ ξάδερφο του Ουρτάδο».

Στο ίδιο μοτίβο με τον Γάλλο κινήθηκε και ο επίσης δυσαρεστημένος Μάρκο Πάντελιτς δηλώνοντας «θα πρέπει να καταλάβουν οι νέοι παίκτες σε ποια ομάδα ήρθαν». Αν όπως ακούγεται ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες η απόκτηση του Μόνχε και του Ζαραδούκα από τον Ολυμπιακό Βόλου, οι πρωταθλητές θα φτάσουν τις 15 μεταγραφές. Πάντως παίκτες των οποίων λήγουν τα συμβόλαια στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, όπως ο Μοντέστο και ο Πάντελιτς, μόνο ευχάριστα δεν θα αισθάνονται βλέποντας τα παιχνίδια από τον πάγκο.

Εν ολίγοις ακόμη δύο τρεις άσχημες εμφανίσεις και ένα δύο αρνητικά αποτελέσματα ίσως αποδειχθούν αρκετά για να χαθεί ο έλεγχος στα αποδυτήρια. Μόνο η ποιότητα του Ιμπαγάσα και του Γέστε μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο τον Ολυμπιακό σε εθνικό επίπεδο. Αρκεί να το επιτρέψουν τα γέρικα και ευαίσθητα πόδια τους.