Με την τελευταία ταινία του, «Η ζωή που θα ‘ρθει» η οποία έκανε την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ, ο ισπανός σκηνοθέτης Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα υμνεί τις αξίες της ζωής που μπορούν να νικήσουν ακόμα και τον θάνατο.

«Είναι μια ταινία για τη ζωή και την υπέρτατη δύναμή της – τόσο που ακόμα και ο θάνατος δεν μπορεί να την νικήσει» είπε ο ισπανός σκηνοθέτης την Κυριακή στο «Αττικόν», όπου στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας conn-x», έγινε η πανελλήνια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του, «Amador» (θα παιχθεί στις αίθουσες με τον ελληνικό τίτλο «Η ζωή που θα’ρθει».

«Η πρόθεσή μου ήταν να μιλήσω για τους ανθρώπους που ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την αξία αυτής της ζωής» συνέχισε ο σκηνοθέτης.

Ο ξενόγλωσσος τίτλος της ταινίας, «Amador», δηλώνει το όνομα ενός ηλικιωμένου άρρωστου που περιμένει το μοιραίο στο διαμέρισμά του στη Μαδρίτη. Την φροντίδα του αναλαμβάνει η Μαρτσέλα (Μαγκαλί Σολιέ), μετανάστρια από το Περού η οποία θέλει να αυξήσει το εισόδημά της γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος από τον σύντροφό της που δεν το ξέρει.

Οταν όμως ο Αμαδόρ με τον οποίο η κοπέλα έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση πεθαίνει, η Μαρτσέλα αποφασίζει να μην το δηλώσει προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει τα χρήματα από την κόρη του αποθανόντος.

Από εκεί αρχίσει να αναπτύσσεται μια ιστορία βουτηγμένη στη μελαγχολία, το «μαύρο» χιούμορ αλλά και τον σουρεαλισμό, στοιχεία που ισορροπούνται άψογα στα χέρια του νεαρού σκηνοθέτη, ο οποίος στις αρχές της περασμένης δεκαετίας είχε παρουσιάσει το μικρό αριστούργημα που λέγεται «Δευτέρες μ ε λιακάδα».

Με διακριτικές πινελιές ο Λεόν ντε Αρανόα σχολιάζει εύστοχα τη μοναξιά της εποχής μας, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τον ρόλο της εκκλησίας και κυρίως το χαμόγελο που μπορεί να βρίσκεται κρυμμένο ακόμα και πίσω από την ασχήμια του θανάτου αρκεί να ξέρεις πώς να τον διαχειριστείς.

Γέννημα-θρέμμα της Μαδρίτης, ο Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα εκτός από σκηνοθέτης είναι και σεναριογράφος, διακεκριμένος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Διδάσκει κινηματογράφο στο Ινστιτούτο του Sundance και στην Κούβα, ενώ η σχέση του με το ντοκιμαντέρ είναι επίσης έντονη, γεγονός που φαίνεται από το ύφος τού «Η ζωή που θα’ρθει».

Επαναληπτική προβολή της ταινίας «Η ζωή που θα’ ρθει» γίνεται απόψε Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στον κινηματογράφο «Δαναός 2».

Η ταινία θα ανοίξει αργότερα σε εμπορικό κύκλωμα των αιθουσών.