Την επομένη της δημοσίευσης του περιεχομένου σειράς τηλεφωνικών συνομιλιών του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον επιχειρηματία Τζαμπάολο Ταραντίνι η αντιπολίτευση ζητεί και πάλι με έμφαση την παραίτηση του Καβαλιέρε.

Στις τηλεφωνικές αυτές συνδιαλέξεις ο Μπερλουσκόνι επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι συναναστράφηκε σειρά γυναικών που του παρουσίασε ο Ταραντίνι, περιγράφεται ως ακούραστος εραστής και εκφράζει και τις προτιμήσεις του ως προς τις προδιαγραφές των καλλονών.

«Τα λόγια τελείωσαν. Η Ιταλία δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να διοικείται από έναν πρωθυπουργό που να θεωρεί τη διακυβέρνηση της χώρας, χόμπι. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρέπει να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο Κυρηνάλιο και να παραιτηθεί» δήλωσε, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ο Ντάβιντε Τζότζια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προοδευτικού κόμματος Ιταλία των Αξιών Αντόνιο Ντι Πιέτρο «εκείνος που πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να αποσυνδέσει από την τεχνητή υποστήριξη της νοσούσα κυβέρνηση είναι ο γραμματέας της Λέγκα, Ουμπέρτο Μπόσι. Διαφορετικά γίνεται συνένοχος του Ταραντίνι και εκβιάζει την κυβέρνηση για συγκεκριμένα συμφέροντα».

Ο Λορέντσο Τσέζα, από το κεντρώο κόμμα Udc, ζητεί από τον Καβαλιέρε «να δείξει στους Ιταλούς ότι είναι γενναιόδωρος και κατά συνέπεια να αποφασίσει να παραιτηθεί για να υπερασπισθεί τον εαυτό του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βοηθήσει το κόμμα του να ξεκινήσει μια καινούρια φάση».

Ο δε γραμματέας του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι ελπίζει «να γυρίσει η Ιταλία όσο γίνεται πιο γρήγορα τη σιχαμερή αυτή σελίδα και να μπορέσει να βρει κάποια προοπτική σωτηρίας, ένα κάποιο ίχνος ελπίδας».

Ο Τζανφράνκο Φίνι, Πρόεδρος της Βουλής και πρώην στενός σύμμαχος του Μπερλουσκόνι, ζητεί «μια νέα κυβέρνηση με διαφορετικό πρωθυπουργό, διότι η Ιταλία χρειάζεται έναν επικεφαλής της κυβέρνησης που να μπορεί να διοικεί και όχι κάποιον που να μη λέει, ως αστείο, ότι έχει άλλα πράγματα να σκεφθεί».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός αρμόδιος για την εφαρμογή του προγράμματος, Τζανφράνκο Ροτόντι, απαντά ότι «ο Μπερλουσκόνι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο μόνον αν χάσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου», ενώ ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέττα προσθέτει ότι «παρά τα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τη χώρα, σκέφτομαι ποια είναι η ταυτότητά μας, πόσα πράγματα κάναμε και τι πρέπει ακόμη να ολοκληρώσουμε και δεν μπορώ να μην νιώθω αισιόδοξος».