Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε εντολή την Πέμπτη να ανασταλεί η εκτέλεση ενός θανατοποινίτη στο Τέξας, 90 λεπτά πριν από την προκαθορισμένη ώρα, κάνοντας δεκτή την έφεση που είχε καταθέσει η υπεράσπιση.

Με ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου ανεστάλη η εκτέλεση του Ντουέιν Μπακ, 48 ετών, η οποία επρόκειτο να γίνει με θανατηφόρα ένεση στις 18:00 στο Χάντσβιλ του Τέξας.

Ο Μπακ, που είναι μαύρος, είχε καταδικαστεί για δύο δολοφονίες το 1995 στο Χιούστον.

Η υπεράσπισή του είχε καταθέσει έφεση με το επιχείρημα ότι η καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών είναι άδικη, καθώς βασίστηκε στη κατάθεση ενός ψυχολόγου που είχε υποστηρίξει ότι οι μαύροι άνδρες είναι πιθανότερο να διαπράξουν νέα εγκλήματα μετά την αποφυλάκισή τους.

Οι δικηγόροι του Μπακ είχαν ζητήσει και από τον κυβερνήτη του Τέξας, Ρικ Πέρι, να σταματήσει την εκτέλεση.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όμως, υπερέχει όποιας απόφασης θα ελάμβανε ο Πέρι – θερμός υποστηρικτής της θανατικής ποινής και επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

Στη διάρκεια της 11χρονης θητείας του Πέρι έχουν εκτελεστεί 235 καταδικασμένοι για φόνο θανατοποινίτες. Είναι ασυνήθιστο, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο, να αναστέλλονται εκτελέσεις για να εξεταστούν εφέσεις στις ΗΠΑ.