Τελικά, δεν είναι τόσο κακό να είσαι και (κυρίως) να αισθάνεσαι αουτσάιντερ. Η ήττα-σοκ (67-65) της οικοδέσποινας Λιθουανίας από την ομάδα-έκπληξη πΓΔΜ στον δεύτερο προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ ξύπνησε μνήμες… Βελιγραδίου και Μαδρίτης στους φίλους του μπάσκετ, αλλά κυρίως σε όσους βίωσαν από κοντά τον άθλο της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ 2005, καθώς και την ιστορική κατάκτηση του τίτλου από τη Ρωσία στο Ευρωμπάσκετ 2007.

Γιατί να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο και στο Κάουνας της Λιθουανίας το 2011, αφού ανατρέχοντας στις προηγούμενες διοργανώσεις, διαπιστώνουμε ότι η οικοδέσποινα απέτυχε παταγωδώς. Το 2005 η Εθνικής Σερβίας ονειρευόταν την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην ολοκαίνουργια «Μπεογκράτσκα Αρένα», μόνο που δεν κατάφερε να παίξει ποτέ εκεί, καθώς αποκλείστηκε από τη Γαλλία στο Νόβι Σαντ και ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς συμμετείχε σε μεταμεσονύχτια… τηλε-δίκη για να απαντήσει τα αμέτρητα ερωτήματα των απογοητευμένων σέρβων φιλάθλων.

Δύο χρόνια αργότερα, η «διαστημική» ομάδα του Πάου Γκασόλ έπεφτε θύμα έκπληξης μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Με κορυφαίο τον Αντρέι Κιριλένκο και ήρωα τον Αμερικανό Τζέι Αρ Χόλντεν, που πέτυχε το νικητήριο σουτ, η Ρωσία επικράτησε στον τελικό αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Ισπανούς και χθες (14/9) ένας άλλος Αμερικανός, που απέκτησε σκοπιανή υπηκοότητα, ο Μπο Μακ Κάλεμπ, ξάπλωσε τους οικοδεσπότες Λιθουανούς στο καναβάτσο αφήνοντάς τους έξω από την ημιτελική φάση της διοργάνωσης και συνυπογράφοντας μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ακουσον άκουσον: Η άπειρη πΓΔΜ απέκλεισε κοτζάμ Λιθουανία!

Το Ευρωμπάσκετ 2011 έχει μια μεγάλη ομοιότητα με το Ευρωμπάσκετ 2005. Ο αποκλεισμός ενός εκ των φαβορί αποκτά διπλή ανάγνωση: 1) Αποδεικνύει ότι σε έναν αγώνα μπάσκετ όλα μπορεί να συμβούν και 2) Τονώνει το ηθικό των λεγόμενων αουτσάιντερ κάνοντάς τα να πιστέψουν ότι «εφόσον τα κατάφερε η πΓΔΜ, γιατί να μην τα καταφέρουμε κι εμείς». Κάπως έτσι σκέφτονται οι έλληνες διεθνείς εν όψει του τζάμπολ του αποψινού (15/9, 18.00 – ΕΤ1) προημιτελικού με τη Γαλλία.

Ας μη γελιόμαστε. Η ομάδα του Τόνι Πάρκερ είναι το φαβορί, αλλά αυτός ο τίτλος έχει πολύ μεγαλύτερο ψυχολογικό βάρος από αυτό του αουτσάιντερ. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες αναφορές τους οι παίκτες του κ. Βινσάν Κολέ θυμούνται και ξαναθυμούνται τις ήττες και τους αποκλεισμούς που έχουν γνωρίσει από την Εθνική Ελλάδος με πιο πρόσφατες (-ους) το Ευρωμπάσκετ 2005 χάρη στο φοβερό τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη και το Μουντομπάσκετ 2006 στην Ιαπωνία.

Η νίκη επί της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ 2009… δεν πιάνεται, καθώς εκείνο το αποτέλεσμα είχε στείλει τη Γαλλία στα νύχια της Ισπανίας, η οποία την… ξεπουπούλιασε με συνοπτικές διαδικασίες! Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι οι «τρικολόρ» θα μπουν στο γήπεδο έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους το τι έχουν «τραβήξει» από την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια!

Η γνώμη του ειδικού
«Είναι ένα σπουδαίο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Η Γαλλία εμφανίζεται θεωρητικά ως φαβορί της αναμέτρησης, καθώς έχει έλθει εδώ με όλα τα όπλα της και με πλήρες ρόστερ. Από την άλλη εμείς είμαστε μια ομάδα που κατά τη διάρκεια του τουρνουά έχουμε δείξει πολύ θετικά σημάδια και πως έχουμε μεγάλες δυνατότητες», υποστηρίζει ο ασίσταντ κόουτς της Εθνικής κ. Δημήτρης Πρίφτης για να συμπληρώσει:

«Είμαστε μία ομάδα με καλή χημεία και συνοχή, που έχει υψηλό κίνητρο κι ενθουσιασμό. Σε ό,τι αφορά την τακτική, η Γαλλία είναι μία ομάδα που διαθέτει πολύ γρήγορα πόδια και παίζει το παιχνίδι με μεγάλη ταχύτητα. Απέναντι σε αυτό εμείς θα πρέπει να αντιπαραθέσουμε μυαλό, συγκέντρωση και καλό διάβασμα. Ο έλεγχος των ριμπάουντ, αλλά και η μέρα που θα βρεθούν οι δύο ομάδες στα μακρινά σουτ θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στην αναμέτρηση»…

Ο κ. Πρίφτης δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές; Οτι η Γαλλία στηρίζεται στη δημιουργία και την εκτέλεση του ηγέτη της Τόνι Πάρκερ, ότι παίζει με πολλά σκριν και «ποστάρει» συχνά τον έμπειρο Μπορίς Ντιαό για να εκμεταλλευτεί τον όγκο και την πάσα του, ότι επιχειρεί να «ανοίξει» χώρους στους Νίκολα Μπατούμ και Νάντο Ντε Κολό, προκειμένου να εκτελέσουν ο μεν με διείσδυση, ο δε με σουτ έπειτα από σκριν. Και φυσικά, όλοι οι παίκτες της πεντάδας διεκδικούν το επιθετικό ριμπάουντ με πρώτο και καλύτερο τον Γιοακίμ Νοά, ο οποίος προσδίδει υψηλή ποιότητα στη γαλλική «front line».

Αν αντιστρέψουμε όλα αυτά επιχειρώντας να βρούμε το αντίδοτο, θα καταλήξουμε σε αυτά που δήλωσε χθες ο Νικ Καλάθης μιλώντας στο «Βήμα online». «Κατά τη γνώμη μου, η άμυνα, τα ριμπάουντ και ο έλεγχος του ρυθμού θα καθορίσουν την έκβαση του προημιτελικού», επεσήμανε ο εκρηκτικός γκαρντ, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό θα επωμιστεί το μαρκάρισμα του Πάρκερ. Αυτά για αρχή. Η συνέχεια θα δοθεί σε λίγες ώρες (18.00) στο παρκέ της ολοκαίνουργιας «Kauno Arena», η οποία απεδείχθη γρουσούζικη για τους οικοδεσπότες Λιθουανούς. Λέτε να φέρει γούρι στην Ελλάδα;