Η στρατηγική που ακολούθησε η Εθνική Ελλάδος για να αποκλείσει τη Γαλλία στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ εκτελέστηκε με μεγάλη ακρίβεια από τους έλληνες διεθνείς, ωστόσο η έλλειψη συγκέντρωσης σε κρίσιμα σημεία, η αστοχία στα σουτ τριών πόντων (3/21) και ορισμένα αμυντικά λάθη έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των «τρικολόρ», οι οποίοι στηριζόμενοι στον ηγέτη τους Τόνι Πάρκερ και αντλώντας επιθετικές ανάσες από τους Νίκολα Μπατούμ και Νάντο Ντε Κολό, υπέταξαν (64-56) την ελληνική ομάδα και αφού ξόρκισαν τα φαντάσματα του Ευρωμπάσκετ 2005 και του Μουντομπάσκετ 2006 εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Μέχρι το 31’ η Ελλάδα, η οποία προηγείτο με 45-40, είχε σπουδαία αγωνιστική εικόνα. Ο Νικ Καλάθης κυνηγούσε λυσσαλέα τον Πάρκερ, ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν κυρίαρχος στις δύο ρακέτες εκμηδενίζοντας τον Γιοακίμ Νοά, ο Μπατούμ δεινοπαθούσε για να φτάσει στο ελληνικό καλάθι και ο μόνος που έβρισκε τον τρόπο, ώστε να συνεισφέρει επιθετικά ήταν ο Ντε Κολό. Στα εννέα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, όμως, μια σειρά γεγονότων αντέστρεψε το σκηνικό: 1. Ο Πάρκερ εκμεταλλεύτηκε τη φυσιολογική κόπωση του Καλάθη και απέκτησε αυτοπεποίθηση σημειώνοντας σημαντικά σουτ. 2. Ο Μπατούμ «διάβασε» τις ελληνικές αμυντικές περιστροφές και ευστόχησε σε δύο σπουδαία τρίποντα στην τέταρτη περίοδο «ξεκλειδώνοντας» την ελληνική άμυνα. 3. Η Ελλάδα έχασε ένα κρίσιμο αμυντικό ριμπάουντ 35’’ πριν από τη λήξη δίνοντας την ευκαιρία στους Γάλλους να την «αποτελειώσουν» κάνοντας το 62-56.

Η ανανεωμένη Εθνική, λοιπόν, έχασε την πρόκριση στις λεπτομέρειες, ωστόσο εν πολλοίς προδόθηκε από την επίθεσή της, η οποία στον αγώνα της… υπέρβασης απεδείχθη ιδιαίτερα φτωχή. Οσο αποτελεσματική ήταν η άμυνα (η Γαλλία σημείωσε 17 πόντους λιγότερους από τον μέσον όρο της στο Ευρωμπάσκετ, ήτοι 64 από 81), άλλο τόσο… απογοητευτική ήταν η αστοχία της Εθνικής, η οποία τελείωσε τον αγώνα με 3 στα 21 σουτ τριών πόντων και 14 στα 29 σουτ δύο πόντων, χάνοντας μάλιστα και κρίσιμες βολές στα τελευταία λεπτά. Η ενδεχόμενη παρουσία πρωτοκλασάτων παικτών ίσως να διαμόρφωνε με άλλο τρόπο τα δεδομένα, ωστόσο λίγες ώρες πριν από τον επόμενο αγώνα της Ελλάδας (Παρασκευή 16/9, 15.00), δεν υπάρχει λόγος για εκτενέστερες αναφορές, αφού ούτως ή άλλως οι παρόντες θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά (απέναντι στον ηττημένο του αποψινού προημιτελικού Ρωσίας – Σερβίας) και όχι οι απόντες…

ΕΛΛΑΔΑ: Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 17 (5/8 δ., 0/2 τρ., 7/9 β., 11 ρ., 2 κλ., 2 τ., 4 λ.), Ζήσης 6 (2/4 δ., 0/4 τρ., 2/2 β., 4 ρ., 5 ασ., 3 λ.), Βασιλειάδης (0/1 δ., 0/3 τρ.), Καλάθης 7 (2/5 δ., 1/3 τρ., 2 ασ.), Φώτσης 9 (2/4 τρ., 3 /4 β., 5 ρ.), Παπανικολάου 4, Μπράμος 2 (0/2 δ., 0/2 τρ.), Κουφός 5, Καϊμακόγλου 6 (6 ρ.).
ΓΑΛΛΙΑ: Νοά 5 (1/8 δ., 3 /4 β., 8 ρ.), Μπατούμ 15 (3/5 δ., 3 /4 τρ., 3 λ.), Σεραφίν, Αλμπισί, Καουντί 2, Πάρκερ 18 (7/15 δ., 0/3 τρ., 4/4 β., 5 ρ., 3 ασ., 2 κλ., 4 λ.), Τραορέ 6, Πιετρούς 2 (6 ρ.), Ντε Κολό 16 (4 /5 δ., 2 /3 τρ., 2/2 β., 4 ρ., 3 ασ.), Ντιαό (4 ρ., 3 ασ.), Ζελαμπάλ.

Οι δηλώσεις μετά τον αγώνα:

Ηλίας Ζούρος (προπονητής Ελλάδας): «Είμαι υπερήφανος για την ομάδα και τους παίκτες μου. Ήλθαμε εδώ με πολλά προβλήματα, αλλά έχουμε προσπαθήσει πολύ. Ήμασταν κοντά στην πρόκριση, αλλά στο τέλος κάναμε κάποια σοβαρά λάθη στην άμυνα σε κρίσιμες στιγμές. Συγχαρητήρια στη Γαλλία. Εμείς σκεφτόμαστε πλέον το επόμενο παιχνίδι που είναι πολύ σημαντικό για να πετύχουμε την πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά. Πρέπει να ξεχάσουμε γρήγορα το σημερινό παιχνίδι».

Κώστας Καϊμακόγλου (παίκτης Ελλάδας): «Θέλω να συγχαρώ την ομάδα μου, παίκτες και προπονητές. Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι για 40 λεπτά. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να μπούμε στην τετράδα. Το μπάσκετ είναι λεπτομέρειες και στην τέταρτη περίοδο χάσαμε τη συγκέντρωσή μας, δώσαμε δύο ελεύθερα τρίποντα στον Μπατούμ και ευστόχησε. Η τακτική μας ήταν άριστη σε όλο το ματς, αλλά στο τέλος ο Πάρκερ πέτυχε κάποια μεγάλα καλάθια. Ακόμη και στο φινάλε, είχαμε κάποιες ευκαιρίες, αλλά κάποιες χαμένες βολές, ένα λάθος κι ένα χαμένο ριμπάουντ μάς στοίχισαν. Πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι έγινε. Έχουμε αύριο ένα πολύ σημαντικό ματς που θα κρίνει τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά».

Βινσάν Κολέ (προπονητής Γαλλίας): «Χαιρόμαστε που κερδίσαμε και έχουμε εξασφαλίσει την παρουσία στο προολυμπιακό τουρνουά, που ήταν ο πρώτος στόχος μας. Έχει μεγάλη σημασία για μένα ο τρόπος που κερδίσαμε. Στο παρελθόν είχαμε εμείς το προβάδισμα σε όλο το ματς και στο τέλος κέρδιζε η Ελλάδα. Φέτος έγινε το αντίθετο. Παλέψαμε σε όλο το ματς, δεν τα παρατήσαμε ποτέ, παίξαμε καλή άμυνα και βρήκαμε λύσεις στην επίθεση στο τελευταίο δεκάλεπτο. Η Ελλάδα έπαιξε πολύ έξυπνα, με ευρωπαϊκό στιλ μπάσκετ. Οι ηγέτες της έπαιξαν πολύ καλά, ο Ζήσης, ο Φώτσης και ο Μπουρούσης. Όμως εμείς ανταποκριθήκαμε καλά, ήμασταν δυνατοί ψυχικά και δεν φοβηθήκαμε με ό,τι έγινε στα τρία πρώτα δεκάλεπτα».

Φλοράν Πιετρούς (παίκτης Γαλλίας): «Αυτή τη στιγμή μου έρχεται να πω ένα ‘’ουφ’’. Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Η Ελλάδα προσπάθησε να χαμηλώσει τον ρυθμό. Συγχαρητήρια στην ομάδα μας, γιατί κάναμε πολύ καλή δουλειά, μείναμε ενωμένοι και φτάσαμε στον στόχο μας. Η Ελλάδα έχει μεγάλη ομάδα και επίσης άξιζε τη νίκη. Όμως στο μπάσκετ κερδίζει ένας και σήμερα ήμασταν εμείς. Έχουμε πλέον εξασφαλίσει την πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά, αλλά αφού είμαστε στα ημιτελικά θέλουμε περισσότερα».