Ένα πειραματικό εμβόλιο για την ελονοσία που δοκιμάστηκε σε παιδιά στη Μπουρκίνα Φάσο της δυτικής Αφρικής φάνηκε να έχει υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας σε ό,τι αφορά την προστασία ενάντια στη νόσο.

Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών από το Εθνικό Κέντρο για την Ερευνα και την Εκπαίδευση στην Ελονοσία στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Σχολή Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής του Λονδίνου και το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Σημαντική προστασία

Οι ερευνητές σκόπευαν αρχικώς να μελετήσουν την ασφάλεια του εμβολίου με την κωδική ονομασία MSP3 καθώς και την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε αυτό. Ωστόσο, με δεδομένο ότι καταγράφονταν οι περιοδικές κρίσεις ελονοσίας κατά την περίοδο παρακολούθησης σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, οι επιστήμονες αποφάσισαν να διερευνήσουν και την προστατευτική δράση του. Και όπως είδαν προσφέρει σημαντική προστασία.

Στο πλαίσιο της μελέτης 45 παιδιά ηλικίας 12-24 μηνών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε 15 μικρογραμμάρια του πειραματικού εμβολίου, η δεύτερη 30 μικρογραμμάρια του εμβολίου και η τρίτη εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β. «Η σύγκριση των ομάδων έδειξε σημαντικές διαφορές» σημειώνεται στη μελέτη.

Συγκεκριμένα, στα παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο της ελονοσίας είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη δόση τα ποσοστά εμφάνισης της νόσου ήταν τρεις ως τέσσερις φορές χαμηλότερα (64% και 77% αντιστοίχως) σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν το εμβόλιο.

Σωστή ανοσολογική απόκριση

Παράλληλα το νέο εμβόλιο προσέφερε τον επιθυμητό τύπο ανοσολογικής απόκρισης σε όλα τα παιδιά που το έλαβαν. Η απόκριση ήταν μάλιστα αντίστοιχη με την φυσική προστασία ενάντια στη νόσο που παρατηρείται στους ενηλίκους. «Το γεγονός αυτό δίνει ελπίδα σχετικά με το ότι η προσέγγιση μπορεί να προσφέρει έναν τεχνητό τρόπο ώστε να παρακάμψουμε την 10ετή ως 20ετή περίοδο έκθεσης που απαιτείται για να επιτευχθεί το επιθυμητό στάδιο ανοσοποίησης στους ενηλίκους».

Σημειώνεται ότι σήμερα το μόνο εμβόλιο για την ελονοσία που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών είναι το RTS,S το οποίο εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσει το 2015. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 έδειξε ότι έχει ποσοστά αποτελεσματικότητας τα οποία φθάνουν στο 53% για τα μικρά παιδιά και στο 65% για τα βρέφη.