Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας που απεβίωσε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr & www.ert.gr ένα μοναδικό αφιέρωμα.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ», με θέμα τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της μεγάλης λυρικής ερμηνεύτριας.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το γενεαλογικό δέντρο της Μαρίας Κάλλας, τα παιδικά της χρόνια, τις μουσικές σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών και τις συνεργασίες της με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1937 έως το 1945, όταν έφυγε από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ και στη συνέχεια για την Ιταλία.

Επίσης, αναφέρεται στις παραστάσεις που έδωσε στην Ελλάδα από το 1957 και μετά: στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού – στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (1957), στην Επίδαυρο το 1960 («Νόρμα») και το 1961 («Μήδεια») και στη Λευκάδα το 1964 («Καβαλερία Ρουστικάνα»).

Παράλληλα, προβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα από εφημερίδες με θέμα τις εμφανίσεις της Κάλλας, αποσπάσματα από συνεντεύξεις της στο ραδιόφωνο, ηχητικά ντοκουμέντα ηχογραφήσεων από άριες, καθώς και συνεντεύξεις συγγενών, συνεργατών και ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου, που σχετίστηκαν με την Ελληνίδα υψίφωνο.