Αποφάσισε να θέσει στο στόχαστρό της οποιαδήποτε ανθρώπινη διαδικασία, καθώς και κάθε μοντέλο γνώσης ή αναμετάδοσης πληροφορίας κατασκευάζοντας συμπυκνωμένα αντικείμενα, που αναζητούν τον σκληρά κρυμμένο χρυσό στο εσωτερικό της γης. Και κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Ο λόγος για τη νεαρή εικαστικό Αναστασία Δούκα που ανακηρύχθηκε χθες νικήτρια μεταξύ έξι υποψηφίων για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011.

Η καλλιτέχνιδα επιλέχθηκε από διεθνή εξαμελή επιτροπή, ενώ το βραβείο της συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

Η απονομή του βραβείου ΔΕΣΤΕ για νέους καλλιτέχνες έγινε χθες βράδυ στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Για το βραβείο συνυποψήφιοι της Αναστασίας ήταν οι: Γιάννης Βαρελάς, Ειρήνη Μίγα, Αλεξάνδρα Μπαχζέτση, Ευτύχης Πατσουράκης και Θεόδωρος Σταματόγιαννης.

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να αναδείξει το έργο της ανερχόμενης γενιάς των καλλιτεχνών και απονέμεται κάθε δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του, μάλιστα, με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα έργα όλων των καλλιτεχνών παρουσιάζονται στις αίθουσές του, όπου μπορεί να τα δει το κοινό ως τις 30 Οκτωβρίου.

Διαφορετικά υλικά και μέσα όπως σχέδιο, κολάζ, βίντεο και γλυπτά χρησιμοποιεί ο Γιάννης Βαρελάς στο έργο του, στο οποίο διερευνά τους νοηματοδοτικούς μηχανισμούς της ανθρώπινης αντίληψης.

Προσωπικές και ιστορικές αναφορές, μέσα από μια αλληγορική ματιά στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί στο έργο της η Ειρήνη Μίγα θέλοντας να ανακαλύψει την ποίηση και το ειδύλλιο μέσω του χειρισμού παλαιών, απόμακρων γεγονότων και πολιτιστικών προϊόντων.

Βασικό ερευνητικό αντικείμενο της δουλειάς της Αλεξάνδρας Μπαχζέτση εξάλλου, αποτελούν τα διάφορα είδη των παραστατικών τεχνών, οι χορογραφικές τεχνικές και οι μορφές σκηνικής συμπεριφοράς καθώς η δημιουργός εξετάζει σε βάθος τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η χειρονομία και η κίνηση σε λαϊκά – εμπορικά είδη ή στην υψηλή τέχνη.

Ο Ευτύχης Πατσουράκης διερευνά με το έργο του την ατομική και συλλογική μνήμη και τη σχέση ταυτότητας και ιστορίας χρησιμοποιώντας κυρίως ευτελή υλικά -post – it, χαρτί από γόπες τσιγάρων, υπολείμματα φωτογραφιών, σελίδες από φωτογραφικά άλμπουμ- τα οποία, κυρίως μέσω της επαναληπτικής χρήσης τους, γίνονται δομικά στοιχεία της εικόνας.

Η δουλειά του Θεόδωρου Σταματόγιαννη τέλος εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο γλυπτικά αντικείμενα μπορεί να προκύψουν από τη γεωμετρία και τη λειτουργία του αρχιτεκτονικού χώρου.

Η επιτροπή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ αποτελείται από τους:

Δάκη Ιωάννου, πρόεδρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ

Madeleine Grynsztejn, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο

Kasper Koenig, διευθυντή του Μουσείου Λούντβιχ Κολν

Jessica Morgan επιμελήτρια της Τέιτ Μόντερν του Λονδίνου

Sarah Thornton, δημοσιογράφο

Andro Wekua, εικαστικό

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης