Επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον πρεσβειών αλλά και του κτιρίου του ΝΑΤΟ στο κέντρο της Καμπούλ εξαπέλυσαν την Τρίτη οι Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και 16 να τραυματιστούν, ενώ την ίδια ώρα δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά τους στα δυτικά της πόλης, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού.

Για πολλές ώρες ακούγονταν πυρά από το κέντρο της Καμπούλ, καθώς ένοπλοι συγκρούονταν με αστυνομικούς. Είναι η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν πραγματοποιούν συντονισμένες επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, μαχητές Ταλιμπάν κατέλαβαν ένα υπό κατασκευή πολυώροφο κτήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας και από εκεί επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον κτηρίων που στεγάζουν διπλωματικές αποστολές αλλά και τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι μαχητές τους κατέλαβαν κτήριο στην Καμπούλ, οπλισμένοι με εκτοξευτές χειροβομβίδων, ΑΚ-47 και γιλέκα με εκρηκτικά. Στόχος τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, ήταν κυβερνητικά κτίρια και συγκεκριμένα ένα υπουργείο και οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Εγκληματικών Ερευνών της Καμπούλ, Μοχάμαντ Ζαχίρ, δήλωσε πως ένοπλοι ήταν πέντε και τουλάχιστον τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ακριβώς την ίδια ώρα, στη δυτική Καμπούλ, δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η πρώτη επίθεση σημειώθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα και προκάλεσε το θάνατο ενός αστυνομικού. Η δεύτερη έγινε μπροστά από ένα γυμνάσιο στην περιοχή Χαμπίμπία, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για νεκρούς.

Τόσο η αμερικανική πρεσβεία όσο και το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την επίθεση, λέγοντας ότι το προσωπικό τους είναι ασφαλές και πως δεν υπάρχουν τραυματίες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Τρίτης αποτελούν προσπάθεια των Ταλιμπάν να βάλουν εμπόδια στα σχέδια της μεταβίβασης της αρμοδιότητας για την ασφάλεια της χώρας στα χέρια των Αφγανών.

«Δεν μπορούν να τη σταματήσουν. Η μεταβίβαση (των αρμοδιοτήτων) συνεχίζεται»
δήλωσε, λέγοντας ότι η Συμμαχία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στις αφγανικές Αρχές και στη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση» πρόσθεσε.

Το νέο κύμα βίας έρχεται δύο ημέρες μετά τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας στα γραφεία του Βρετανικού Συμβουλίου στην πόλη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα.