Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι λέξεις «χρεοκοπία» και «έξοδος από την ευρωζώνη» συνδέονταν μόνο με τις εκτιμήσεις «κινδυνολόγων» αναλυτών ή περιλαμβάνονταν σε «επιθετικά» προς την Ελλάδα δημοσιεύματα του γερμανικού και αμερικανικού τύπου. Τα ταμπού κατέρρευσαν από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στη Γερμανία έκαναν την αρχή μιλώντας για «συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας» που θα πρέπει να θεωρείται πιθανή. Η ίδια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε με δηλώσεις της ότι «αυτές οι απόψεις αποδίδουν τις εκτιμήσεις που επικρατούν στο Βερολίνο».

Ο αμερικανικός και ευρωπαϊκός Τύπος επιχειρεί σήμερα να εξηγήσει αυτή τη μεταστροφή και ακόμα περισσότερο να διερευνήσει τις συνέπειες του χείριστου σεναρίου, της χρεοκοπίας της Ελλάδας με την ταυτόχρονη έξοδο από το ευρώ.

Σε συλλογικό άρθρο των συντακτών του πρακτορείου Bloomberg επισημαίνεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδεικνύονται «απρόθυμοι, απροετοίμαστοι ή έστω ανίκανοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης» καθώς από τη μια μεριά εφαρμόζουν «αποσπασματικές λύσεις» και από την άλλη προτείνουν «μέτρα λιτότητας που βαθαίνουν την ύφεση στην Ελλάδα και μειώνουν τις πιθανότητες αποπληρωμής του χρέους».

Το άρθρο της αμερικανικής Wall Street Journal επικεντρώνεται στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ την ίδια στιγμή «τα σκληρά μέτρα προκαλούν ταραχή στους Έλληνες».

Σε αυτό που συμφωνεί σχεδόν το σύνολο του διεθνούς Tύπου είναι ότι η λύση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έλυνε, αλλά θα επέτεινε τα προβλήματα.

«Η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ ήταν ένα λάθος όμως οι συνέπειες μιας αποδέσμευσης προκαλούν τρόμο», σημειώνει χαρακτηριστικά το κύριο άρθρο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos. Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι η «χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για τους Ελληνες, για την ΕΚΤ, αλλά και για τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Ισπανία».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι «η αντίδραση των αγορών σε μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης προς άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας» που θα προκαλούσε απώλειες στις «αδύναμες κεφαλαιακά τράπεζες της Ευρώπης αλλά και ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τις έχουν δανείσει».

Πολλοί είναι οι αναλυτές που τολμούν τη σύγκριση της Ελλάδας με τη Lehman Brothers, προβλέποντας αντίστοιχου μεγέθους καταστροφή στην παγκόσμια οικονομία «σε περίπτωση που κοπεί ο ομφάλιος λώρος της Ελλάδας με την ευρωζώνη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Les Echos.

Κοινό συμπέρασμα είναι επίσης ότι η καλύτερη λύση είναι η ολοκλήρωση της οικονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη. Οι New York Times και η Wall Street Journal υποστηρίζουν ότι «η δημιουργία μιας κεντρικής οικονομικής οντότητας που θα συλλέγει φόρους, θα εκδίδει ομόλογα και θα παρέχει προσωρινή βοήθεια σε περιόδους αναταραχής» είναι η ιδανική λύση για να αποφευχθεί το σενάριο της καταστροφής.

«Αν παρ’ ελπίδα επιβεβαιωθεί το σενάριο της εξόδου (της Ελλάδας) από το ευρώ αυτό θα γίνει εν μέσω χάους. Θα πρόκειται για μια καταστροφή σε οικονομικό, δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο» υπογραμμίζει σε άρθρο του ο οικονομολόγος και αρθρογράφος της Le Monde Ζαν Πιζανί – Φερί.